Hopp til innhold

Politiet står og ser på mens østeuropeiske bander gjør innbrudd

Politiet lar utenlandske vinningsforbrytere begå lovbrudd mens de ser på. – Helt nødvendig, sier Kripos.

Ofte blir østeuropeiske bander fulgt helt tilbake til hjemlandet før de blir pågrepet. Kripos hevder det er helt nødvendig å følge kriminelle over tid for å få tatt bakmenn og store kriminelle nettverk.

Etterforskningsleder i Hadsel, Geir Bendiksen, var med på en slik aksjon på Andenes i Nordland i fjor.

Spaner i mørket

Bendiksen fikk med egne øyne se at tre unge litauere brøt seg inn i en bedrift på Andenes natt til tredje september i fjor. Få dager tidligere tømte de samme litauerne en forretning litt lenger sør i fylket for foto- og videoutstyr til en verdi av 400.000 kroner. Lite visste de om at flere politifolk spanet på dem like ved.

– Vi hører at de er ute og vi hører at det foregår noe. Vi ser ingenting konkret, men vi går ut fra at de kanskje gjorde et innbrudd, forteller Bendiksen til NRK.

Da litauerne satte seg i bilen, klare til å forlate Norge, la politiet seg på hjul etter dem. På dette tidspunktet visste Kripos allerede at litauerne var på vei.

Spaningsoperasjonen resulterte i at politiet fant litauernes lager, der de gjemte tyvegodset. Litauerne ble deretter pågrepet og frakta til Harstad, der de ble varetektsfengsla.

– Helt nødvendig

Halvårstal fra politiet viser at grove tyverier har blitt redusert med om lag 35 prosent siden 2002. Kripossjef Odd Reidar Humlegård mener det er helt avgjørende å følge bandene over tid dersom man skal ha håp om å få tatt bakmenn og hele kriminelle nettverk.

– Skal man få slått ut noen kriminelle nettverk som er av en viss betydning, så må vi ofte følge dem over tid. Og da er det også slik at vi noen ganger følger dem mens de begår kriminalitet i Norge, sier han til NRK.

– Det er helt nødvendig. Derfor er det også viktig for oss å ha et godt samarbeid med litauiske myndigheter, og at vi har god kontroll på den kriminaliteten som begås her i landet, for da følges jo disse hele tiden, legger han til.

Viktig samarbeid med litauisk politi

Kripos mener at kriminelle nettverk fra Øst-Europa, og spesielt fra Litauen, utgjør en stor trussel mot det norske samfunnet. Det nære samarbeidet med litauisk politi har derfor blitt viktig for gjennomføringa av slike operasjoner.

Atle Roll Matthiesen følger denne type operasjoner tett for Kripos. Da de tre litauere i nord kryssa grensa til Norge hadde Kripos allerede fått beskjed om at de var på vei.

– Dette var et litauisk nettverk, ganske tradisjonelt. De kjører store avstander og har noen kontaktpunkter i Norge.

Slik beskriver Matthiesen banden som brøt seg inn på Andenes. Han understreker at politiet aldri lar innbrudd skje dersom det er folk til stede.

– Vi plukker opp hva som skal skje før det skjer og gjør våre vurderinger, så det er vi helt sikre på dersom vi lar grove tyverier på natta skje, sier Matthiesen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ