Poltiet fikk beviset servert på sølvfat, men henla saken mot den østeuropeiske dekkbanden

På denne overvåkingsvideoen ser vi den østeuropeiske banden forsyne seg med bildekk. Like etter innbruddet ble tyvene stoppet av politiet. Nå har politiet henlagt saken.

Oddvar Sameien, daglig leder, Statoil servicesenter

HAR HAUGEVIS MED BEVIS: Daglig leder Oddvar Sameien overleverte denne overvåkingsvideoen til politiet hvor vi ser at dekkene blir lempet inn i varebilen. Men det hjalp ikke.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Midt på lyse dagen i oktober i fjor parkerte en stor varebil fra Lituaen. Flere personer steg ut av bilen, og begynte å fylle bilen med bildekk.

Statoilstasjonen i Svolvær har det frekke tyveriet på bånd, og trodde dermed at saken var biff. Men før helga fikk daglig leder Oddvar Sameien ved Statoil Servicesenter brev fra politiet om at saken henlegges på grunn av bevisets stilling.

– Det er pussig. Overvåkingsvideoen viser at at de fyller bilen med dekk, sier han.

Serverte dekkhistorie – rundlurte politiet

Video Frekt dekktyveri i Lofoten

ÅRETS FREKKESTE? Midt på høylys dag forsyner østeuropeerne seg av dekkene på bensinstasjonen og laster dem inn i en hvot varebil.

Saken er henlagt til tross for at politet med egne øyne har sett de stjålne dekkene bak i den hvite varebilen.

De har også sett førerkortet til sjåføren av bilen.

Den kriminelle banden ble nemlig stoppet av politiet i en kontroll. Da var bilen stappfull av bildekk.

– En bil fullastet med bildekk vakte naturlig nok mistanke, men betjentene fikk høre at det dreide seg om brukte dekk som de hadde fått på et verksted, sa politiet til NRK.no i fjor.

Politiet ringte verkstedet, og fant ut at histortien stemte. En annen dekkforhandler i Lofoten hadde nemlig gitt dem noen utrangerte dekk. Dermed fikk banden kjøre videre – hjem til Litauen.

Fremgangsmåten til litauerne er kjent av politiet. Bandene tigger noen få brukte, kasserte og utslitte bildekk – for å skaffe seg en vanntett dekkhistorie.

Deretter stjeler de flunkende nye, eller fullt brukbare dekk hos en annen forhandler. Og blir de tatt, har de «alibi».

– Når det foreligger så klare bevis, er det trist å se at de slipper unna, sier Sameinen.

Bundet på hender og føtter

Knut Inge Myklebust, politijurist, Midtre Hålogaland politidistrikt

Knut Inge Myklebust, politijurist, Midtre Hålogaland politidistrikt.

Foto: John Inge Johansen

Politiet forklarer henleggelsen med at de i slike saker er bundet på hender og føtter.

– Tyvene må tas på fersk gjerning og holdes i forvaring til saken havner i retten, sier politiadvokat Knut I. Myklebust til NRK.no.

Først da kan man være sikker på at det er den som har tatt noe som også blir dømt. Falske dokumenter er et problem.

– Vi snakker her om prefesjonelle kriminelle. De kommer til Norge med falske dokumenter, og dersom vi ikka kan ta dem på fersken og identifisere dem, så er saken tapt for oss, sier Myklebust.

Bensinstasjonseieren synes dette er for dårlig, og klager saken videre inn i politisystemet. Han mener tyvene burde vært arrestert på flekken.

– De burde ha beholdt tyvene i varetekt istedet for å la dem kjøre videre. Før eller senere ville deres sanne identitet ha kommet for en dag, sier Sameien.

Video Dekktyveri