Hopp til innhold

– Eldres tannhelse blir bedre

Med alderen kommer tannproblemene, og det er en nær sammenheng mellom tannhelse og helse for øvrig. I Buskerud har de jobbet systematisk med eldres tannhelse i lang tid, og det har gitt gode resultater.

Liv Brattås er ledende tannpleier i Buskerud

Tannpleier Liv Brattås undersøker tennene til Geir Undseth

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

– Har du vondt der? Da skal jeg ta en titt på det, sier tannpleier Liv Brattås til beboer Geir Undseth ved Bråset bo- og omsorgssenter i Røyken.

Liv Brattås er ledende tannpleier i Buskerud fylkeskommune, i tillegg til at hun er tannpleier ved omsorgssenteret. Buskerud er det eneste fylket i landet som har jobbet systematisk med å kartlegge tannhelsen til eldre på sykehjem. Det har de holdt på med siden 1998. Hvert sykehjem har sin egen tannpleier som følger opp beboernes tenner. De gir i tillegg opplæring til pleierne ved sykehjemmet.

– Samarbeidet med helse- og omsorgstjenesten har gjort at tannhelsen til de eldre er bedre nå, sier Brattås.

Les også:

Gode resultater

På de fjorten årene har antallet eldre med dårlige tenner gått ned med 75 prosent. Stadig flere beholder sine egne tenner livet ut. Det til tross for at de er eldre når de får plass på sykehjem nå, enn for noen år siden.

– Vi ser av kartleggingen at situasjonen er mye bedre enn i 1998, sier Brattås.

Sent på banen

I det kommende statsbudsjettet er det satt av 8 millioner kroner ekstra til tannhelse for eldre over 75 år. Men med det unike tilbudet i Buskerud, trenger ikke de 200 beboerne ved Norges nest største bo- og omsorgssenter vente på statsbudsjettet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Null hull

Tore Steinar Edvardsen

Tore Steinar Edvardsen pusser tennene tre ganger daglig

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Inne på rommet til Tore Steinar Edvardsen, er tannpleier Liv Brattås godt fornøyd med undersøkelsen.

– Da lyser jeg litt her med lommelykta mi, og her er det mange flotte egne tenner og friskt, fint tannkjøtt. Så du har nok tenner til å tygge maten, sier Brattås til Edvardsen. Han pusser tennene tre ganger om dagen.

Les:

Godt fornøyd

Turid Lohne Velund

Turid Lohne Velund

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Leder ved Brattås omsorgssenter, Turid Lohne Velund, mener de har godt utbytte av samarbeidet med fylkeskommunen.

– Å ha en tannpleier som jobber fast med våre beboere, gir resultater. Tannpleieren jobber ute på avdelingene og kan behandle pasientene og drive opplæring der og da, sier Velund.

Velund sier flere av pasientene er krevende og mange har demens. Da er tannpleiernes kunnskap viktig.

Les også: