Karius og Baktus på urdu og somali

– Ikke gjør som mora di sier, Jens! roper Karius og Baktus både på urdu og somali. Thorbjørn Egner-klassikeren når nye lesere i Norge.

Montasje

I forbindelse med Thorbjørn Egners hundreårsjubileum blir boka om Karius og Baktus gitt ut i tospråklige utgaver.

Foto: Montasje

I over 60 år har barn i Norge vokst opp med disse to karakterene, og gjennom dem har de også lært om tannhelse. I anledning Thorbjørn Egners hundreårsjubileum blir bøkene gitt ut på to nye språk, og dermed vil de også nå nye lesere.

– I forbindelse med mangfoldsåret fikk vi ideen om tospråklige utgaver av Karius og Baktus, for at enda flere skulle få glede av historien om de to tanntrollene. Vi tenkte det var fint for språkforståelse, for tannhelse og for en felles referanse med andre barn som kjenner historien, sier Marit Egner Engh, datter av den kjente forfatteren i en pressemelding.

Når minoritetsbarn blir kjent med historien om Karius og Baktus, vil de trolig også lære mer om tannhygiene og tannhelse. Og det er nødvendig, skal vi tro tannundersøkelser.

Dårlig tannhygiene

Studier viser nemlig at barn med etnisk minoritetsbakgrunn har flere hull og dårligere tannhelse enn barn med norsk bakgrunn. Tannlege Sadaf Haque Afzal har gjort undersøkelser på minoritetsbarns tannhelse. Hun bekrefter at det står dårlig til, og peker på to hovedårsaker.

– Det ene er dårlige tannpussevaner, for eksempel at de ikke pusser to ganger om dagen eller at barna pusser selv fra de er ganske små. Det andre er et veldig ugunstig kosthold med økt inntak av sukkerholdig mat og drikke og hyppigere måltider, forklarer hun.

For å bedre tannhelsen i denne gruppa må man gå bredt ut, mener Afsal. Man må både endre holdningene og spre kunnskap om tannhelse og tannhygiene.

– Det er holdninger som må endres, i tillegg må kunnskapen komme ut, slik at alle får informasjon om hvordan man kan få bedre tannhelse.

– Må bli tilgjengelige på helsestasjoner

Afzal forteller at tannhelsetjenestene har samarbeidet tett med offentlige instanser for å få bukt med problemet. De har blant annet oversatt brosjyrer til ulike språk. Nå håper hun boka om Karius og Baktus kan skape oppmerksomhet om temaet.

– Jeg synes det er kjempefint at bøkene har kommet ut på urdu og somali. Jeg har selv vokst med boka og filmen. Dette er en fin mulighet for de som ikke har vokst opp med Karius og Baktus selv.

Egners datter håper bøkene blir tilgjengelig på helsestasjoner rundt om i landet, slik at de kan bidra til bedre tannhelse for små barn.

– Jeg er veldig glad for at bøkene nå kommer ut og har blitt så fine. Jeg håper at de, gjennom offentlig innsats, kan gjøres tilgjengelig på helsestasjoner i forbindelse med 2- og 4 års kontrollene, og at de i tillegg vil finnes på bibliotek, skoler og barnehager omkring i landet, sier hun.

– Tenk kreativt rundt tannpussen

Tannlege Afzal råder foreldre til å tenke kreativt rundt tannpussen, for eksempel ved å innføre en fast pussesang, eller ved å la barna velge seg spennende tannpusseutstyr.

– Det er viktig å starte med tannpuss så tidlig som mulig. Man kan la det være en lek ved at de får pusse litt selv, synge en pussesang eller fortelle en historie. Nå finnes det jo også mange tannbørster og tannkremer med forskjellig smaker, så da kan jo barna få velge selv.

– Og vil de ikke pusse, så må man gjøre det likevel, legger hun til.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter