Hopp til innhold

NTNU først med forelesninger på YouTube

NTNU er det første nordiske universitetet som legger ut forelesninger på utdanningskanalen EDU til YouTube. Forelesningene er tilgjengelig for hele verden.

Tor Nordam, NTNU

Tor Nordams forelesninger i fysikk legges ut på youtube. NTNU er det første nordiske universitetet som tilbyr forelesninger streamet på nett.

Foto: Faksimile fra Youtube

Knut Veium

Knut Veium, seksjonssjef NTNU.

Foto: Tone Iversen / NRK

– I dag skal det handle om bevegelse og det som kalles mekanikk, starter Tor Nordam forelesningen sin.

Han er doktorgradsstipendiat ved NTNU, og han skriver stikkord på tavla med kritt.

Streamer fysikkforelesning

Det er første gang han har flere tilskuere enn dem han ser i rommet. Forelesningen hans om fysikk streames og legges ut på YouTube, så hele verden kan se.

– Noen av mine forelesninger er på norsk, så de når vel ikke det helt store publikummet. Men likevel, det betyr at hvem som helst i hele Norge kan se mine forelesninger på internett, og det er jo litt stilig, er det ikke, spør Nordam.

Også studentene liker at forelesningene og stoffet blir lettere tilgjengelig.

– Viktig å være med når toget går

NTNU er det første universitetet i Norden som legger ut sine forelesninger på Youtube EDU, altså utdanningskanalen på YouTube.

– Dette er framtida, tror Knut Veium, seksjonssjef ved NTNU.

– Det ser ut til at mye av utdanninga vil skje på denne måten etter hvert. Vi ser det på store universitet; de legger ut all undervisning. Etter hvert vil det kanskje bli mulig å avlegge eksamen på grunnlag av nettbasert undervisning. Den arenaen bør vi være på. Vi syns det er viktig å være med når toget går, sier Veium.

Nå ligger det rundt 300 forelesninger på youtube, opptak som er gjort i klasserommene på NTNU. Og Knut Veium tror at flere nordiske universitet vil følge etter.

– Behovet for samtale forsterkes

Professor i pedagogikk ved universitetet i Tromsø, Karin Rørnes, tror dette bare er starten.

– Jeg tror at det kommer til å overta mer og mer. Men jeg tror at behovet for samtalen om det du har hørt på forelesning, forsterkes. Vi er nødt til å koble kunnskapen til det livet som leves, sier hun.


– Nyttig verktøy

Nå kan studentene altså sitte hjemme og følge med på undervisningen.

Men Knut Veium tror ikke dette føre til færre studenter i klasserommet av den grunn
– Det vil alltid være en viss prosentandel som ikke møter, men disse ville kanskje ikke møtt uansett. Det er mange årsaker til at studentene ikke møter, men nå får de i alle fall muligheten til å se forelesninga i ettertid, enten på telefon, pc eller ipad.

–Studentene sier også at det er et nyttig verktøy for repetisjon, sier Tor Nordam.

Syntaksforelesning på nett

Også språkforelesninger fins på youtube. Her fra en syntaksforelesning.

Foto: Youtube-faksimile