Hopp til innhold

Foreldre vil ungdomsfylla til livs

Foreldrene må vise veg hvis ungdommen skal drikke mindre. Det viser forskning gjort i Sverige. Nå tar foreldre i Vikna og Leka tak.

Fest i Tydal

Det kan være hardt å være ungdom når festpresset blir for stort.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK P3

Ungdomsfyll

Ungdom drikker mer hvis de får med seg alkohol hjemmefra, viser forskning.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Den trønderske festkulturen kan være en utfordring, med festing fra konfirmasjonsalderen. Alkoholbruk fra samme alder er regelen snarere enn unntaket når ungdommen samles til hjemmefest, fest på forsamlingshuset eller bare reker gatelangs.

Foreldre har fått opplæring

Men nå håper foreldre ved Rørvik skole at en modell utviklet i Sverige er løsningen.

– Vi forventer at det blir litt mindre alkoholbruk blant ungdommen, og at de ikke er så unge når de begynner å gå på fest.

Det sier Åse Mette Opdal, som er med i foreldrerådets arbeidsutvalg ved Rørvik skole. Hun er en av foreldrene som har fått opplæring av kompetansesenteret Rus Midt-Norge (KORUS).

Foreldrenes holdninger har betydning

– Leka og Vikna er de første trønderkommunene som tar i bruk modellen som heter ØPP, Ørebro Prevensjonsprogram. Modellen er utviklet i Sverige, og her er det foreldrene som er i fokus, forteller rådgiver i KORUS, Ingunn Flakne Solberg.

– Man skal dra inn foreldrene, fordi foreldrenes holdninger har stor betydning for hvor mye ungdom drikker og hvor ofte de drikker. Det viser den svenske forskninga, sier Solberg.

Opplegget går ut på at foreldrene som har fått opplæring, skal presentere denne forskninga og hva resultatene viser på foreldremøter. Dette skal skje to ganger i året, både i åttende, niende og tiende trinn.

– Er det greit å sende med alkohol?

– Vi skal sette oss ned i små grupper og diskutere hvordan vil vi ha det hos oss. Hva slags regler skal vi ha. Er det greit å sende med de unge alkohol på fest, er det greit at de er på fester der vi vet at det serveres alkohol selv om de er under 18 år, hvilke regler skal vi ha for innetider og så videre.

– Det handler rett og slett om å skape en arena der foreldre kan møtes og snakke om hvordan de vil ha det, sier Åse Mette Opdal, som har fått opplæring av kompetansesenteret, og skal videreformidle kunnskapen til andre foreldre.

– Det er bestandig ei utfordring å få med alle foreldrene. Men uansett hvor mange vi får med, så er det bedre enn at vi ikke gjør noen ting. På foreldremøtet skal vi også skrive ned det vi blir enige om, og dette blir sendt ut til alle, slik at også de som ikke var til stede, har en mulighet til å se hva vi ble enige om, sier hun.

Les også: – Mange foreldre er for sløve

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utkant

NRK-programmet 'Utkant' har vist en del av festkultur i Norge.

Foto: NRK

Vil endre gamle holdninger

ØPP-modellen som skal brukes har tidligere vært brukt i Sverige, men også på Østlandet her hjemme, med gode resultater, forteller Ingunn Flakne Solberg ved KORUS.

– Erfaringa er det at foreldrenes holdninger hadde stor betydning for forbruket, og også for hvor ofte de unge drikker, sier Solberg, som også ser at trønderne med sin kultur for fest og alkohol kan ha utfordringer.

– Dette er absolutt ei utfordring, og det er viktig med holdningsskapende arbeid, og å gi kunnskap til foreldre. For hvis du sender med ungdommen din alkohol, er det ikke slik at han drikker bare det du sender med. Han drikker også mer i tillegg, sier Solberg.

På Rørvik er festtradisjonene de samme som i Trøndelag ellers, men FAU-kontakt Åse Mette Opdal er sikker på at gamle holdninger lar seg endre.

– Jeg håper at programmet kan hjelpe oss, og at holdningen kan bli at en fest ikke trenger å bestå av alkohol. Hvis vi er mange foreldre som samarbeider, kan vi finne gode løsninger på disse utfordringene, tror hun.

Fest i Tydal

Festing fra konfirmasjonsalderen er ei utfordring mange steder i Trøndelag.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK P3