Hopp til innhold

– Kan ta skade av ny Utøya-leir

Å delta på ungdomsleir på Utøya vil være skadelig for psyken til unge mennesker. Det mener Abdulkadir Dogan som mista dattera si, Gizem, i massakren.

Utøya minnested

Å arrangere politisk ungdomsleir på Utøya igjen kan være skadelig for ungdommene, mener Abdulkadir Dogan som mista dattera si.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Dogan har i lang tid kjempa for at Utøya bør fredes. Under etterlattesamlinga i dagene før ettårsmarkeringa for 22/7, la han fram synet sitt for statsminister Jens Stoltenberg.

Dogan og Stoltenberg

Abdulkadir Dogan møtte Jens Stoltenberg i juli og ytra allerede da ønske om at Utøya må fredes.

Foto: Privat

– Barna som ble drept fortjener at øya fredes. Å ta i bruk Utøya som leirsted vil være respektløst, sier Dogan.

Redd for ungdommenes psyke

69 unge mennesker ble drept på Utøya. Abdulkadir Dogan undrer seg over hvordan nye grupper med AUF’ere skal kunne drive politisk aktivitet på Utøya hvor en slik tragedie har funnet sted.

Gizem Dogan

Det siste bildet som ble tatt av Gizem Dogan før 22.juli 2011.

Foto: Privat

– De vil gå rundt på øya og tenke «hvem ble drept her», «hvem sitt blod har dekka dette stedet». Uansett hvor mye som fornyes på Utøya vil det alltid være blod der.

Han vil ikke bare ha øya freda for de etterlattes skyld. Han tenker også på den psykiske helsa til kommende AUF-ungdommer.

Finnes ikke klare svar

Om ungdommer vil kunne få psykiske problemer av å delta på sommerleir Utøya, er et vanskelig spørsmål å svare på, sier Knut Hermstad.

Knut Hermstad
Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Han er rådgiver ved RVTS (Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Dette er hendelser vi ikke har erfaring med fra tidligere. Det nærmeste vi kommer er sentrale steder der krigsforbrytelser har funnet sted, sier Hermstad.

Noen slike steder er freda, andre ikke. Dette er en problemstilling som foreløpig ikke er drøfta innenfor fagmiljøet, men Hermstad anerkjenner at det er et viktig spørsmål.

– Det er ikke nødvendigvis slik at vi fagpersoner har bedre forutsetninger for å ha kloke tanker om dette. Det er de berørte som vet hvordan dette er, og det bør kanskje være rettesnora her, sier Knut Hermstad.

De døde bør dyrkes som helter

Men vil ikke massemorderen på ett vis få det som han vil hvis den politiske aktiviteten på Utøya stopper opp?

– Vi vil selvsagt at AUF skal fortsette sin politiske aktivitet. Men det bør skje et anna sted, sier Gizems mor, Gülderen Yilmaz.

Abdulkadir Dogan

Uansett hvor mye som fornyes på Utøya vil det alltid være blod der, mener Abdulkadir Dogan.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– Hvis AUF vil vise at morderen har mislyktes, bør de hedre dem som ble drept. De kan la Kulturdepartementet overta øya, slik at de kan gjøre det til et museum,
sier Abdulkadir Dogan.

Han viser til at det finnes minnesmerker og minnesteder for både kriger og massakrer over hele verden.

705 underskrifter

På nettstedet underskrift.no har så langt 705 personer skrevet under på at Utøya bør fredes.

Vanessa Svebakk og Gunn Rusten mista begge ei datter på Utøya. De har sammen med 200 andre etterlatte skrevet brev til AUF, Hole kommune, Buskerud fylkeskommune og Riksantikvaren. I brevet ber de om at Utøya fredes.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med AUF i denne saken.