Hopp til innhold

– Må aldri glemme 22.juli

– Det er rørende å se at private tar initiativ til minnemarkeringer, sier Sofie Løvdahl fra AUF i Nord-Trøndelag. Hun er en av mange ungdommer, som var på Utøya 22. juli i fjor.

Solveig Salthammer Kolaas, en av dem som står bak minnekonser,Sofie Løvdahl fra AUF i Nord-Trøndelag

Solveig Salthammer Kolaas, en av flere som står bak minnekonsert her i Sjøparken i Levanger. Fra høyre Sofie Løvdahl fra AUF.

Foto: Rita Kleven/NRK

Ett år etter tragedien blir det minnemarkeringer over hele landet, og mange kirker vil ha minnegudstjenester.

For ei uke siden bestemte privatpersoner at det blir minnekonsert i Sjøparken i Levanger i Nord-Trøndelag.

Minnetavle 22. juli, Trondheim

Minnetavle 22.juli, Trondheim.

Foto: Bjørn Solli/ NRK

Private lager minnekonsert

– Vi er alle berørte av tragedien 22. juli i fjor, og vi vil vise at vi bryr oss, sier Solveig Salthammer Kolaas. Hun har tatt initiativ til konserten sammen med Ingrid Elise Andersen og Hege Brusdal Hallan.

Hun møter den politiske nestlederen i AUF i Nord-Trøndelag, Sofie Løvdahl, i Sjøparken der konserten skal arrangeres lørdag klokka 16. Hele 20 artister har sagt ja til å være med.

– Jeg blir rørt over å se at det blir tatt initiatv til slike minnemarkeringer. Jeg tror det blir en fin markering også i i Levanger med mye musikk. Folk kan stå sammen og holde i hånda, og minnes, sier Sofie Løvdahl.

Fortsatt tungt

Det er viktig å ikke glemme det som skjedde på Utøya og i regjeringskvartalet, mener den politiske nestlederen i AUF i Nord-Trøndelag.

– Det er fortsatt veldig tungt. Snart ett år er gått, men vi må huske at det fortsatte er etterlatte og berørte, som står mitt i sorgen. Vi må ikke glemme dette, selv om vi passerer ett år og Norge som nasjon har tatt et skritt ut av sorgen, sier Sofie Løvdahl.

Hun er opptatt av at alle må stå sammen.

– Vi må ta vare på åpenhet og demokrati. Det blir viktig også de neste årene. Selv om det ikke blir så store markeringer de neste årene, er det viktig at vi aldri glemmer, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sofie Løvdal var på Utøya i fjor, hun er en av mange som skal tilbake til minnemarkering på Utøya sø

Sofie Løvdahl fra AUF i Levanger var på Utøya i fjor. Hun er en av mange som skal tilbake på minnemarkering på Utøya søndag.

Foto: Rita Kleven/ NRK

Reiser til Utøya

Ungdommer fra AUF over hele landet kommer til Utøya 22. juli. Fra Trøndelag reiser 110 ungdommer i flere busser. Dit skal også Sofie.

– Det er fint å dra tilbake til Utøya og markere det der. Selv om vi har mistet mange på denne øya, er det fortsatt AUF sin øy. Vi skal ta i bruk den og det skal være en gledens øy. Men i år skal vi minnes de som har gått bort, sier hun til NRK.

Hun mener det blir bra å markere dagen med sang i bakken, og taler fra blant annet Eskild Pedersen og den danske statsministeren.

Mens noen skal til Utøya, blir andre hjemme. I rådhusparken i Trondheim er de ferdige med å lage et minnesmerke og et rosebed .

Hit skal folk kunne gå etter ei minnemarkering på torvet i Trondheim søndag.

Gjemte seg i skolestua

Etter år etter er minnene fortsatt sterke om sommerleiren på Utøya 22. juli i fjor for Sofie Løvdahl. Hun sier det er godt å tenke på hvor bra de hadde det på sommerleiren, før de hørte skuddene på Utøya.

– Det var fotballkamper. Det var debatter i bakken. Det var sol og allsang. Alle var glade, og det var en fantastisk stemning på øya.

Hun berget livet ved å gjemme seg under ei seng i skolestua på Utøya sammen med ei venninne.

Rådhusparken i Trondheim

Rådhusparken i Trondheim har fått minnetavle og rosebed.

Foto: Bjørn Solli/NRK