Hopp til innhold

Finner færre oppdrettslaks i elvene

Det er funnet færre oppdrettsfisk i lakseelver i år enn tidligere. – Det skyldes færre rømninger fra oppdrettsanleggene, sier Rune Krogdahl, i organisasjonen Elvene rundt Trondheimsfjorden.

Lakseelv

Det er lite oppdrettslaks i trønderske elver. I halvparten av elvene er det funnet til sammen 12 oppdrettslaks denne uka.

Foto: Skjermdump / NRK

Villaks

I sommer er det fisket over 3653 villaks i Gaula. Den største laksen veide 20,8 kilo.

Foto: NRK

Ved Gaula Natursenter i Sør-Trøndelag er det så langt i sommer fisket 29.000 kilo laks. Omlag sju av disse har vært oppdrettskjøtt.

Torstein Rognes, daglig leder ved Gaula Natursenter, er svært fornøyd

– Vi har så langt i år analysert omlag 1100 prøver og funnet kun en oppdrettslaks i Gaula. I fjor på samme tid hadde vi 20. Dette er svært gledelig, sier han.

Færre rømninger

Rune Krogdahl og Elvene rundt Trondheimsfjorden samarbeider med oppdrettselskapet Salmar og analyserer skjellprøver fra laks og ørret som er fisket i elevene i Trøndelag.

Finner man få oppdrettslaks i elvene betyr det at det mest sannsynlig ikke har vært rømninger fra noen av oppdrettsanleggene i området.

– Vi hadde flere oppdrettslaks på denne tida i elvene i fjor. Mye tyder på at det var nyrømt laks, sier han.

Ved senteret tar de likevel ikke spådommen om færre rømninger for god fisk. I følge Rognes kommer oppdrettslaksen litt senere i sesongen.

– Opdrettslaksen kommer senere til elva, så vi venter i spenning på analysene som kommer, men så langt er det oppløftende, sier han.

I alt er det tatt skjellprøver av 3380 fisk i elver i Trøndelag i uke 29, kun 12 oppdrettsfisk er så langt funnet.

– Mye å si for sportsfiskerne

Dette er også noe som gleder sportsfiskerne.

– Fiskerne kommer til Gaula for å fiske villaks, ikke oppdrettslaks, sier Torstein Rognes.