Hopp til innhold

Smurte inn klatreveggen med olje

Klatreområder i Osen skal ha blitt sabotert. Klatrere sier det er sølt olje og brent bål langs klatrerutene.

Kalkpose
Foto: Johanne P. Elvestad

– Vi bruker magnesiumkarbonat og det legger igjen hvite merker på steinen. Jeg forstår at noen synes det er stygt, sier klatreentusiast Torstein Eide.

I et brev til fylkesmannen skriver han at det er smurt olje og brent bål på steder der klatrerne ferdes for å skremme de bort. Det er ingen som vet hvem som står bak dette

– Så vidt jeg vet, er Osen en fattig kommune og de trenger klatrere og klatreturisme. Det er vært kjempebra for Osen hvis de har fått utviklet dette og tilrettelagt for klatring for så mange som mulig. Da får de en ny type turisme og ikke bare fiskere, sier Eide.

Vil ha dialog

Jørn Nordmeland
Foto: Privat

Ordfører i Osen kommune, Jørn Nordmeland, har vært i kontakt med grunneieren og kjenner til saken.

– Vi har fått en del spørsmål om lover og regler rundt hva det er som kan betegnes som privat grunn. Mange har opplevd at folk går gjennom gårdstun og parkerer der, sier Nordmeland.

Han tror ikke det er noen av grunneierne som står bak dette.

– Stort sett så tror jeg at vi er et gjestmildt folk som prøver å legge til rette for at folk skal trives i Osen.

Eide vil nå ha en dialog for å gjøre situasjonen best mulig for alle parter.

– Dette er ikke et kjempestort tap for oss, men det er viktig å få til en dialog og at alle blir enige om at dette er noe som er bra for Vingsand og Osen. Dette må klatrere og lokalbefolkning komme sammen om å tilrettelegge, sier Eide.

– Vi vil prøve å få noe nytte av dem

Bonde i Osen, Trygve Rånes, mener at lokalbefolkningen må dra nytte av klatrerne som kommer til kommunen.

– Vi kan jo si at det er en gal utvikling, men der er en utvikling som vi observerer. Det er opp til oss som bor her om vi vil prøve å få noe nytte av dem. De legger ikke noen penger igjen her hvis vi ikke har noe å tilby, sier Rånes.

Han sier at det blir mindre og mindre fastboende folk i Osen og det er turister og fritidsfolk som overtar disse plassene

NRK har snakket med grunneier og hans advokat. De ønsker ikke å kommentere saken før de har hatt et møte i formiddag.