Hopp til innhold

Eggtyver truer Børgefjell nasjonalpark

Svenskene innfører ferdselsforbud på svensk side etter at det er mistanke om at en internasjonal liga har plyndret sjeldne fuglereir i området.

Jaktfalk letter

Jaktfalkens egg og unger er ettertraktet blant samlere.

Foto: NRK

To viktige innfartsveger til Børgefjell nasjonalpark i Nord-Trøndelag vil være stengt fordi svenske myndigheter innfører ferdselsforbud i et stort område i Jämtland. Årsaken er mistanke om reirplyndring i Stekenjokk på svensk side.

Begrenset adkomst til Børgefjell

Dette betyr i praksis at også østre del av nasjonalparken på norsk side vil være utilgjengelig, da adkomsten dit går på de svenske veiene som er stengt.

Direktør i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Svein Karlsen, har ikke mottatt opplysninger om at det er mistanke om reirplyndring på norsk side.

– Vi har ikke planer om å innføre ferdselsforbud, men etter de opplysningene vi nå har fått fra Jämtland vil vi følge godt med, sier han.

Han beklager at store deler av Børgefjell nasjonalpark på norsk side nå blir gjort utilgjengelig, men har forståelse for at svenskene innfører drastiske tiltak.

– Hvis det er så stort som en får inntrykk av så har jeg full forståelse for det de gjør, sier han.

Titusenvis av egg og fugler tatt

Ugleunger i reir på svensk side.

Snøugleunger i reir på svensk side.

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län, Håkan Berglund

Det er politi og länsstyrelsen i Jämtland som i samarbeid har bestemt at området skal bli ulovlig å oppholde seg i under hekkeperioden. Dette gjøres for å beskytte fugler og egg.

Internasjonal etterforskning av miljøkriminalitet har ført til mistanke om at en internasjonal egg- og fugleplyndreliga har operert i mange land gjennom mange år.

De er mistenkt for å ha tatt titusenvis av egg og fugler fra vel 30 ulike arter og har regelmessig oppsøkt den nordvestlige delen av Jämtland. For å unngå at de tar seg til rette også i år blir området nå ulovlig å oppholde seg i.

– Dette vil ikke gjelde folk som driver næring i området, så reindrifta vil ikke bli rammet av ferdselsforbudet, sier Svein Karlsen.

Skitur i Børgefjell i pinsa

Det er fortsatt mye snø i Børgefjell, men nå blir det store begrensninger for å nyte skitur. (Bilde fra skitur i pinsen.)

Foto: Knut Brenne

– Området stengt ut juni


Tirsdag kveld vil svenske myndigheter holde et informasjonsmøte i Gäddede. Der vil også representanter fra norsk politi og nasjonalparkoppsynet i Børgefjell være med. I første omgang gjelder restriksjonene ut juni.

Tilreisende får verken kjøre eller gå inn i den norske delen av Børgefjell fra svensk side, og det er ulovlig å gå over på svensk side fra Norge.

– Det er jo umulig å se hvem som er ute i ulovlig ærend, sier miljøverndirektør Svein Karlsen.