Hopp til innhold

Følg med 14-åringen din i kveld!

Russen starter feiringa si for fullt i kveld, natt til 1.mai. Har du yngre tenåringer i huset, som er langt fra russetid i alder, er det kanskje du som skal bekymre deg mest.

Festningsparken

Full fest på Kristiansten festning i Trondheim, litt etter klokka 23.00 i fjor.

Foto: Mobilfoto: Arne Kristian Gansmo / NRK

–Russen trenger ikke være de verste i russetida. Vi er like bekymret over at alt for unge tenåringer tiltrekkes av feiringa og vil være med på festen. Som for eksempel 13-14 åringer, sier fagansvarlig for natteravnarbeidet i Kirkens Bymisjon i Trondheim, Karl Sellgren.

I kveld starter den virkelig store feiringa og starten på russetida for årets russ. Trondheimsrussen har lange tradisjoner for å samles utendørs natt til 1. mai.

Karl Sellgren i Natteravnene

Karl Sellgren er fagansvarlig for natteravnene i Trondheim, og forbereder seg på en krevende kveld natt til 1.mai.

Foto: privat

Inntil for fire år siden, ble Marinen nedenfor Nidarosdomen brukt som samlingsområde. Nå har festen flytta seg til uteområdene rundt Kristiansten festning i stedet, det bekymrer natteravnene i Trondheim.

– Festningen er veldig uoversiktlig. Det er vanskelig for oss å gjøre jobben vår der. Det er mye kratt, skog, skrenter, området er stort, og det blir fort mørkt, sier Sellgren.

Umotivert vold

Kristiansten festning ligger i et område med mye boliger, det er ungdomsskoler i nærheten, og russefesten kommer veldig tett på folk.

Det er et problem at festen vokser i størrelse utover kvelden. I fjor tok ei 14-årig jente livet sitt etter at hun skulle ha blitt gruppevoldtatt på festningen natt til 1.mai.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kristiansten festning

Kristiansten festning ligger sentralt til midt i boligområde i Trondheim.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Vi er bekymret over at russens fester trekker til seg alt for unge folk. Våren er ei fin tid. Det er flott at ungdom samles, de er glade og oppstemte. Alt dette er bra. Men, det drikkes enormt mye alkohol. For noen av de yngste kan denne festen være debutarena for å drikke seg full, de blir utrolig sårbare, sier Sellgren.

Det blir fremdeles ganske tidlig mørkt så tidlig på året. Det er ikke kunstig belysning på festningen. Dette mener natteravnene er uheldig.

– Vi ser det er lettere at det blir slossing og flere tilfeller av umotivert vold når det er mørkt, sier Sellgren.

Etterlyser våkne foreldre

– 13-14 åringer har ikke noe på russens arrangementer å gjøre. Det er ikke et sted de er trygge. Foreldre må ikke være så naive, og tro at ungene deres gjør som de sier, eller greier å vurdere situasjoner riktig på egen hånd, sier Sellgren.

Han etterlyser klare avtaler om hvor ungene har lov til å gå og ikke, i tillegg til hvem de skal være sammen med. Og at foreldrene følger opp, at de tar seg en tur i ormådet, for å se hva tenåringene holder på med. Ikke minst er det viktig å avtale hvilket klokkeslett ungene skal komme heim.

– Vi ser at russefestene tiltrekker seg russ. De tiltrekker seg unge tenåringer. Men de tiltrekker seg også alt mulig annet. Voksne, og voksne tenåringer. Som bare vil ha seg en fest eller har andre intensjoner. Dette er ikke noe en lar 14-åringen sin ta del i, sier Sellgren.

Ungdomsklubben åpen

Rosenborg Skole

Rosenborg Skole ligger tettt ved Kristiansten festning.

Foto: Rosenborg Skole

På Rosenborg Ungdomsskole holdes det åpen klubb i kveld, i tillegg til natt til 17. mai. Som et alternativ til det som foregår i festningsparken.

Klubben samarbeider med natteravnene.

–Vi får inn natteravner fra de ulike bydelene nå i kveld, til både Rosenborgområdet og midtbyen, for å være forberedt, sier Sellgren.

Bli gjerne en ravn

– Ungdommene setter veldig pris på oss, når de ser vi er natteravner. Det virker som om de syns det er godt at vi er rundt dem, og at de kanskje føler seg litt tryggere. Det er jo det vi vil, hjelpe dem slik at ikke noe skal skje, og at det skal være så trygt som mulig der de er, sier Sellgren.

Natteravnene i Trondheim har 21 avdelinger i tillegg til ei MC - ravngruppe. Natteravngruppa i midtbyen er størst. I kveld håper Sellgren det møter opp rundt 50 natteravner utenfor lokalene i Munkegata.

– Hvis noen vil komme og gjøre en innstas, blir vi veldig takknemmelige. Kriteriene er at du er et voksent, ansvarlig menneske som ikke har drukket alkohol det siste døgnet. Din viktigste jobbe blir å vise omtanke og å være tilstede, sier Sellgren.

Interesserte kan møte opp i Munkegata 4 klokka 21.00 i kveld.

Eller du kan registrere deg på natteravnenes hjemmeside: Natteravnene

Eventuelt sende en sms til 2087, kodeord: ravn

– Vi vet av erfaring at det blir mye festing og mye som kan skje blant de unge nå, helt fram til 17. mai. Det begynner for fullt i kveld, men det vil også være mye å gjøre i helgene fram til feiringa er over. Det å vise omtanke er det viktigste både fra voksne, men også at ungdommene viser omtanke seg i mellom, sier Sellgren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.