Hopp til innhold

Kjørte uten førerkort i 33 år

En stjørdaling i 70-åra som ble stoppet av UP onsdag hadde ikke noe førerkort å vise fram. Det har han ikke hatt siden 1979.

– Mannen erkjente at han ikke hadde kjørt opp etter at han ble tatt for promillekjøring i 1979. Han har altså kjørt uten førerkort i hele 33 år, forteller Jan Erik Svendsen ved Stjørdal lensmannskontor til bladet.no.

Mistet kortet etter promillekjøring

Utrykningspolitiet trodde knapt sine egne øyne da de fant ut at mannen hadde kjørt uten sertifikat i så mange år.

– Vi ble overrasket. Men slikt kan skje, sier operasjonsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt Dag Hjulstad til NRK.

Sjåføren ble avhørt på stedet. Da fortalte han at han mistet førerkortet på grunn av promillekjøring sommeren 1979. Han kunne kjørt opp igjen i 1982, men det har han altså ikke gjort.

Politiet sier de vet at mannens bil ikke har blitt kjørt ofte de siste årene, og de tror heller ikke mannen har vært sjåfør i trafikken ofte.

– Han har sikkert kjørt pent og forsiktig når han har vært på veien, og slik unngått å påkalle politiets oppmerksomhet, sier Hjulstad.

Blir vanskelig å straffe

Det kan bli en utfordring for politiet å utmåle straff i denne saken.

Ifølge Jan Erik Svendsen blir det vanskelig å bevise at mannen har kjørt uten førerkort i 33 år, selv om han fortalte det selv.

– Det kan hende at han får et forenklet forelegg. Jeg har ikke satt meg inn i strafferammen såpass grundig. Utsettelse på førerkort er vel ikke aktuelt her, sier han til Stjørdalens Blads nettutgave.

– Han vil høyst sannsynlig få en bot for å ikke kunne fremvise gyldig førerkort ved kontrollen i dag. Men vi kan ikke straffe ham for kjøring han har gjort tidligere, sier Dag Hjulstad.

Hjulstad sier dette er et bevis på at de ikke kan få med seg alle på sine kontroller.