Hopp til innhold

Så mye har det ikke regnet på 50 år

Flere steder i Trøndelag har det bare vært tre nedbørsfrie dager så langt i mars. Dette har ført til den største nedbørsmengden på over 50 år.

Stjørdalselva

Slik så Stjørdalselva ut for noen dager siden etter all nedbøren.

Foto: Ole Martin Wold

– Det er ganske oppsiktsvekkende med bare tre dager uten nedbør i mars, sier Erling Rygg, værobservatør for Meteorologisk institutt.

Rygg har notert vær og temperatur siden han flyttet til Verdal i 1966. Selv har han aldri opplevd så mye nedbør før, men minnes snakk om lignende nedbørsmengder i 1961.

– Vi har passert 167 millimeter nedbør til nå, mot 60 millimeter normalt. Jeg regner vel med vi ender på 180 millimeter innen måneden er over, sier han.

Enda mer nedbør i Trondheim

Målestasjonen på Voll i Trondheim har registrert vær og vind siden 1923, og også her er årets nedbørsmengde den største for mars siden 1961. Da ble det registrert 200 millimeter.

–Hittil i mars har den registrert 175 millimeter og tre nedbørsfrie dager, sier Kari Bergfjord, meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Selv om det har vært en våt måned i Trøndelag, er det fremdeles et stykke opp til de høyeste målingene.

Erling Rygg i rasutsatte Leirådalen i Verdal følger nøye med på nedbøren.

Erling rygg følger nøye med på nedbørsmengdene. Det har han gjort siden 1984.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Langt fra trøndersk rekord

– I mars 1945 ble det målt 237 millimeter nedbør ved målestasjonen på Voll. På andreplass er en måling fra 1899 i Trondheim på 211 millimeter, sier hun videre.

Ingen av dem klarer å finne målinger fra Verdal som er høyere enn årets, men Klepp har en som er i nærheten.

– Det kom 140 millimeter i 1997, men det er det høyeste jeg finner fra tidligere mars-måneder, sier han.

Skaper problemer

Men det er ikke alle rekorder som er like ettertraktet. De siste ukene har de store nedbørsmengdene ført til både flom og ras.

Både veier og jernbane har vært stengt, og i Forradal var omtrent 300 innbyggere isolert i flere dager etter at to ras stengte begge veiene inn i bygda. Stjørdalselva er en av vassdragene som har gått over sine bredder denne måneden

Video Flom Stjørdal

Stjørdalselva går over sine bredder. Video: Rune Kjær Valberg

Men det dårlige været virker til å holde seg i Trøndelag. På Sørlandet er det den siste uken blitt registrert temperaturer opp mot 23 grader.

Avhengig av været

Som selvutnevnt værentusiast er han meget interessert i vær og vind. I 1991 førte entusiasmen til at han fikk jobb som værobservatør for Meteorologisk institutt.

– Ja, jeg fikk offisielt jobben i 1991 etter at den forrige observatøren i Verdal sluttet, og varslene mine har gått ut til hele verden sidn 1992.

Og selv om han har gjort dette i 45 år blir ikke interessen noe mindre.

– Når en får et såpass stort sammenligningsgrunnlag er det ekstra interessant, og en blir jo avhengig.

Hva synes du om mars-været? Si din mening nederst i saken.