Hopp til innhold

17 rettssaler klargjør for terrorsaken

17 tingretter jobber nå på spreng for å få alt klart til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Tinghuset, Inntrøndelag tingrett

Rettssal 5 i tinghuset til Inntrøndelag tingrett er en av 17 rettssaler som skal overføre rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Knut Reitan / NRK

I disse dager jobber ansatte i Norske tingretter for å få alt klart til den omfattende rettssaken mot Anders Behring Breivik. Rettssaken skal overføres fra rettssalen i Oslo til 17 rettssaler over hele landet.

Rettssal 5 skal tømmes

I rettssal 5 i Inntrøndelag tingrett i Nord-Trøndelag skal det ryddes plass slik at rundt 100 pårørende, overlevende og etterlatte etter terrorhandlingene på Utøya kan følge rettssaken.

Det aller meste av inventaret vil bli fjernet slik at de 100 skal kunne følge hovedforhandlingene på to store skjermer.

– På den ene skjermen vil vi få nærbilder av alle aktørene og andre som har ordet i rettssalen. På den andre vil vi få se bevisene som legges fram, sier sorenskriver i Inntrøndelag tingrett, Odd A. Bartnes.

Sorenskriver i Inntrøndelag tingrett, Odd A. Bartnes.

– Her skal det meste inventaret ut for å gi plass til folk, sier sorenskriver i Inntrøndelag tingrett, Odd A. Bartnes.

Foto: Knut Reitan / NRK

Helsepersonell i beredskap i salen

Det er planlagt at to rettsbetjenter skal være til hjelp, og at helsepersonell skal være tilgjengelig i tingretten i de 10 ukene saken vil vare.

– Vi må ha en helseberedskap som tar høyde for ulike hendelser. Det er viktig for at vi kan stå oppreist i etterkant for gjennomføringen av dette, sier sorenskriveren.

Viktig å være forberedt

Narve Nordmelan

Narve Nordmelan er leder i den nordtrønderske støttegruppa etter 22. juli.

Foto: Knut Reitan / NRK

Leder i den nordtrønderske støttegruppa etter 22. juli, Narve Nordmelan, har lest tiltalen, og mener det er viktig å forberede seg på at det kan komme reaksjoner.

– For oss er det viktig at både pårørende, overlevende og etterlatte er godt forberedt på hva som skal skje under rettssaken, sier han.

Støttegruppa har derfor hatt møte med statsadvokaten som har gått gjennom hvordan de tenker seg saken gjennomført. Støttegruppa er også opptatt av at det er helsepersonell til stede.

– Vi er redd det vil bli sterke inntrykk som kan føre til at enkelte kan reagere med å bli retraumatisert, sier Nordmelan.

Retssaken som begynner i Oslo tingrett 16. april, vil bli overført til 17 rettslokaler, fra Alta i nord til Kristiansand i sør, med adgang for pårørende, overlevende og etterlatte.

Utøya med rose foran
Foto: NRK