Hopp til innhold

Elevtallseksplosjon i Trondheim

Fram mot 2020 forventer rådmannen 2.600 flere skolebarn og 2.500 flere barnehagebarn. Ingen nye skoler blir bygd før tidligst i 2015.

Strindheim skole.

Strindheim er en av skolene i Østbyen som merker den store innflyttinga til byen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Senterpartiets komitéleder i oppvekstkomieen i Trondheim Marte Løvik.

Senterpartiets komiteleder i oppvekstkomiteen Marte Løvik har bedt rådmannen gi en samlet oversikt over skolesituasjonen i Østbyen. Denne skal komiteen behandle til våren.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I disse dager skrivers årets fem- og seksåringer inn i skolen. I Trondheim er årets innskrivning et forvarsel på en ventet eksplosjon i elevtallet.

Trenger over to milliarder

Fram mot 2020 forventer rådmannen 2.600 flere skolebarn og 2.500 flere barnehagebarn.

Ifølge NRKs beregninger må Trondheim kommune bygge 25 nye barnehager til 30 millioner kroner stykket, og fire til seks nye skoler til 300 millioner kroner per stykk for å ta unna elevbølgen.

Regninga for dette kommer minst på to milliarder kroner, og det på bare åtte år.

Østbyen verst stilt

Rådmannen venter at mesteparten av den kraftige elevtallsveksten kommer i Østbyen. Her planlegges store boligprosjekter på Lade, Leangen, Brøset i tillegg til en kraftig fortetting.

Byplankontoret anslår at Brøset alene vil få om lag 2.000 boliger.

De siste åras utbygging av vel 500 boliger i Persaunet leir er den viktigste enkeltårsaken til at Strindheim skole nå oversvømmes av unger.

– Hvis ingenting gjøres vil kapasiteten her bli helt sprengt, sier brukerrådsleder ved Strindheim skole Arne Bjerge til NRK.

– Rådmannen sier at vi kan vente oss et overbelegg på 47 prosent om fire år hvis ingen ting gjøres. Allerede i dag har vi 12 prosent flere unger enn skolen er bygd for, sier Arne Bjerge.

Elevtallsprognose Østbyen i Trondheim.

Rådmannens elevtallsprognose for Østbyen. Gjeklder barn i alderen 6-12 år (grunnskolen). Den røde horisontale linja viser dagens kapasitet på skolene i Østbyen, som liger like over 4.000 elever. I 2030 vil bydelen ha 6.000 elever, etter rådmannens siste prognose fra 2011. Nederst vises søylediagram for planlagt boligbygging.

Foto: Faksimile: Rådmannen i Trondheim / NRK

Nybygd skole ble for liten

– Vi står allerede midt opp i utfordringene, sier rektor Jan Thingstad på Strindheim skole.

– Bare på andretrinnet har vi 90 barn, mens skolen er bygd for 75 elever på hvert trinn.

Strindheim skole ble totalrehabilitert så sent som i 2004. Da ble skolen utvidet, og fikk spesialrom som kjøkken og spisearealer for SFO.

Disse arealene har rektor Jan Thingstad måttet ta i bruk som undervisningsrom.

Ingen ny skole første tre år

Situasjonen i Østbyen har fått alarmklokkene til å ringe hos rådmannen, men uten at det foreligger planer om å bygge en ny skole i Østbyen de første tre årene.

Trondheim kommune har vedtatt å bygge kun to nye skoler de neste tre åra har; Spongdal på Byneset og Åsveien på Byåsen.

Men disse skolene gir ikke mange nye elevplasser, siden de bygges som erstatning for eksisterende skolebygg som ikke har blitt vedlikeholdt, og som må kondemneres.

Rektor Jan Thingstad og brukerrådsleder Arne Bjerge på Strindheim skole.

Rektor Jan Thingstad og brukerrådsleder Arne Bjerge på Strindheim skole er begge bekymret for skolesituasjonen i Østbyen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kø av skoler

Strindheim skole er ikke den eneste skolen som er hardt rammet av elevtallsvekst

  • Ranheim skole blir det fra høsten 99 førsteklassinger, mens skolen er bygd for 90.
  • Byåsen skole er bygd for 90 elever, men har 103 skolebegynnere til høsten. Her er det foreslått å endre opptaksområdet mot Dalgård skole som har ledig kapasitet, men det er ikke vedtatt ennå.
  • Charlottenlund barneskole er opprinnelig bygd for 75 elever pr. trinn. Til høsten før de 123 skolestartere, men der er det bygd brakkepaviljonger.
  • Steindal skole er bygd for 50 elever, men får 63 skolestartere.
  • Lade skole – får 70 skolestartere som er svært høyt i forhold til tidligere år. Også der har de paviljonger som gir utvidet plass.

Langvarig brakkeløsning

For deler av Østbyen har Rådmannen derfor foreslått å ta i bruk en midlertidig brakkeskole som har vært brukt som en midlertidig skole for elever ved andre skoler mens disse har blitt totalrehabilitert.

Brøset brakkeskole kan i stedet bli en midlertidig skole for flere hundre elever for å løse de akutte plassproblemene. En midlertidig løsning som kan bli langvarig.

– Vi håper selvfølgelig at alle sånne brakkeløsninger blir midlertidige. Nå vet vi at sånn er det dessverre ikke, sier Senterpartiets leder i oppvekstkomiteen Marte Løvik.

Rådmannens forslag til opptaksgrenser for Brøset paviljongskole.

Rådmannens forslag til opptaksgrenser for Brøset paviljongskole.

Foto: Faksimile: Trondheim kommune / NRK

Brakke ikke helsvart

I fjor leide Birralèe International School de åtte paviljongene på Brøset mens Kalvskinnet skole ble rehabilitert.

Marte Løvik ser ikke helsvart på brakkeløsningen.

– Jeg har besøkt brakkepaviljongen på Charlottenlund barneskole, og den fungerer veldig fint. Så vi skal ikke helt svartmale brakkeløsningene.

Blandet mottakelse

Rådmannens forslag om den nye skolen innebar at Strindheim måtte avgi deler av sin skolekrets. Dermed ville skolen ligge langt unna det geografiske sentrum i den nye skolekretsen. det har falt mange tungt for brystet.

– Alle ønsker at barna deres skal gå på en vanlig skole, og ikke en midlertidig en.

Utsiktene til å få opp til to kilometer skolevei som krysser sterkt trafikkerte veier fikk Strindheim-foreldrene til å be om time out, i påvente av en samlet plan for trafikksikkerhet og skolestruktur i Østbyen. De ble hørt.

– Fire år for sent ute

Rektor Jan Thingstad skulle ønske at rådmannen var tidligere ute med nybyggingsskoler.

– De har sikkert gjort sitt beste, men det er ikke alltid godt nok.

Som rektor er Jan Thingstad pålagt å være lojal overfor sin arbeidsgiver, som er rådmannen i Trondheim. Derfor sier han at han kan leve med en oppdelt skolekrets. Men, som han legger til:

– Det ideelle hadde vært om man hadde sett denne utviklinga for en tre til fire år tilbake.

– Vi har bedt rådmannen komme tilbake med en samlet oversikt over skolesituasjonen i Østbyen, som vi skal behandle til våren, lover Senterpartiets komiteleder i oppvekstkomiteen Marte Løvik.

Kart over skoler i Østbyen.

Som perler på en snor. Fire av skolene i Østbyen ligger på linje, noe som skaper lange skoleveier for mange barn.

Foto: Faksimile: Trondheim kommune. / NRk