Hopp til innhold

Isoleres for å hindre smitte

Noroviruset har nådd Trøndelag. Nå isoleres pasienter ved Sykehuset Namsos og ved flere syke- og aldershjem.

Sykehuset Namsos

Ved Sykeshuet Namsos er 11 pasienter isolerte med omgangssyke.

Foto: Sykehuset Namsos / NRK

11 pasienter er isolert av omgangssyken ved sykehuset i Namsos. Ifølge en pressemelding må legene vurdere å utsette innleggelse inntil smittefaren er over. Noroviruset har herja landet i vinter, og nå har det nådd flere sykehjem i Trøndelag.

– Nå er det hektisk på helsetunet. Både pasienter og helsearbeidere blir smitta én etter én. Utbruddet pågår for fullt, så vi får bare ta det som det kommer, sier Elin Skive som er helse- og omsorgssjef i Høylandet kommune.

Viruset er kanskje bedre kjent som omgangssyke, og gir kraftig diaré og oppkast.

– Vi må isolere pasientene på rommene sine, og pleierne må ha på seg verneutstyr når de går inn til de som er syke, forteller Skive til NRK.

Besøksforbud

Noroviruset er svært smittsomt, og de som blir syke er smittefarlige så lenge de har symptomer på sykdommen. Viruset smitter ofte gjennom vann og mat, og

derfor er faren for å bli syk ekstra stor på instiusjoner og andre steder der mange personer bor tett på hverandre.

– Vi prøver å være fornuftige så ikke smitten skal spre seg til resten av bygda. Derfor er det også besøksforbud for familie og venner. Selv har jeg ikke fått lov til å dra opp på helsetunet siden tirsdag, sier Skive.

Det bor til sammen 30 personer på Lierne helsetun. Om lag halvparten av dem er smitta hittil, i tillegg til flere som jobber ved helsetunet.

– Nå ser det heldigvis ut som om de første som fikk det er i ferd med å bli friske, sier Skive.

Måtte vaske ned sykehjem

På Høylandet sykehjem har beboerne allerede vært gjennom en runde med det berykta viruset.

– Jeg kjenner meg godt igjen i beskrivelsene fra Lierne helsetun. Vi måtte vaske ned mange av rommene flere ganger for å bli kvitt viruset. Det tok i alle fall fjorten dager før det forsvant, men mens det står på føles det som en evighet, forteller sykepleier Margareth Heyland.

Og hun ramser opp følgende råd til de sykehjemmene som nå rammes av sykdommen.

– Vask hendene, bruk sprit, og vask rommene til de syke grundig!