Hopp til innhold

Styltesnipe for første gang i Trøndelag

Den sjeldne vadefuglen er kun observert to eller tre ganger i Norge.

Video Styltesnipe i Stjørdal

Lørdag ettermiddag gikk et såkalt bombevarsel ut fra Norsk Ornitologisk Forening til landets fugleinteresserte: Styltesnipe observert i fjæra ved Halsøen i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Søndag sto det tett i tett med ornitologer med kikkerter, teleskop og teleobjektiver på kamera for å se og ta bilder. Flere kom med fly kun for å se den sjeldne gjesten.

Fuglekikker

Fugleinteresserte kom langveisfra for å se styltesnipa som gjester Stjørdal.

Foto: Tom Roger Østerås

Så fuglen på 2 meters hold


Tom Roger Østerås er en av dem som mottok varselet, han bor i Stjørdal og i løpet av kort tid var han på stedet. Det ser ut til at fuglen har slått seg til ro, så Østerås har sett den både lørdag, søndag og mandag.

– Fuglen er tillitsfull, sist var jag bare to-tre meter unna og fikk tatt mange fine bilder, sier han.

Styltesnipe er en vadefugl som er ganske tallrik i Nord-Amerika, men ytterst sjelden i Europa. I Norge er den observert bare to eller tre ganger, og den har aldri tidligere vært registrert i Trøndelag.

Tom Roger Østerås

Tom Roger Østerås håper styltesnipa setter kursen sørover før kulda tar knekken på den.

Foto: Tom Roger Østerås

– Den har nok valgt feil retning da den skulle trekke sørover. Den har fløyet østover i stedet og endt opp på Stjørdal. Vindforholdene har også betydning, det har vært vestavind den siste uka, sier Østerås.

Må trekke videre sørover

Vanligvis overvintrer styltesniper i Mellom- eller Sør-Amerika. Det er derfor sannsynelig at den ikke vil forbli i Stjørdal.

– Det virker som om den er ivrig på matleting, og det er jo ikke rart dersom den har fløyet helt fra USA og hit, sier Østerås.

Han håper den vil gi seg i vei sørover før kald vinter tar knekken på den.

Styltesnipe

Styltesnipe (Calidris himantopus) er en sjelden gjest i Vest-Europa. Arten har naturlig utbredelse i Nord-Amerika.

Foto: Tom Roger Østerås