Hopp til innhold

Utdrikningslag endte i tragedie

To menn på 23 og 49 år døde da et mikrofly styrtet på Oppdal i Sør-Trøndelag.

Flyulykke på Oppdal

To personer døde i en flyulykke på Oppdal lørdag.

Foto: Fredrik Mellemseter / Oppdalingen / Scanpix

Politiet fikk melding klokka 12.42 om at et mikrofly hadde gått i bakken ved Fagerhaug flyplass på Oppdal. Den 49 år gamle piloten fra Oppdal ble bekreftet omkommet med det samme, mens en 23-åring fra Trondheim ble fløyet til St. Olavs Hospital i Trondheim med store skader. Like før klokka 17 bekreftet politiet at også denne mannen er død.

– Skulle svinge

– Det vi har fått opplysninger om var at flyet var i lufta. Det fløy over flyplassen og skulle gjøre en sving og i den forbindelse falt mikroflyet ned. Årsaken til styrten vet ennå ikke, sier operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.

– Politiet har sine teknikere ute på stedet og vil etterforske utover ettermiddagen. I tillegg er Norsk luftsportsforbund sin havarikommisjon varslet og på tur til stedet, sier Kyllo.

Mikrofly styrtet på Oppdal

Døde i eget utdrikningslag

Ifølge lokalavisa Opdalingen gikk flyet i bakken like etter at det tok av.

– Flyturen ble arrangert i forbindelse med et utdrikningslag, forteller freelancejournalist Jon Olav Voll som var på ulykkesstedet lørdag ettermiddag.

Han forteller at det var kameratene til den vordende brudgommen fra Trondheim som bestilte flyturen, og de var vitner til ulykken.

Disse fire får nå tilbud om krisehjelp av helsepersonell i Oppdal.

Den ene av de to omkomne var ifølge Dagbladet en 23 år gammel mann som deltok i sitt eget utdrikningslag da ulykken skjedde. Avisen har vært i kontakt med venner av den omkomne som bekrefter dette.

Også politiet på ulykkesstedet har bekreftet opplysningen om at den ene av de omkomne var i sitt eget utdrikningslag.

Vil foreta undersøkelser

Norsk Luftsportsforbunds ulykkeskommisjon er nå på vei til stedet for å undersøke hva som har skjedd. De vil foreta undersøkelser av styrten sammen med politiet. Havarikommisjonen er ikke involvert, siden dette dreier seg om et såkalt mikrofly.

Flyforbud

Norges Luftsportforbund har på bakgrunn av to dødsulykker vedtatt å sette alle mikrofly av typen Rans S6 på bakken inntil videre. – På bakgrunn av de to alvorlige ulykkene som har vært med mikrofly av typen Rans S6 tirsdag 6. juli og lørdag, har mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund vedtatt å sette alle fly av denne type midlertidig på bakken inntil videre årsakssammenhenger er klarlagt, sier fagsjef Tom Bjerke i mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund i en pressemelding.

Bjerke anslår at det finnes mellom 35 og 40 mikrofly av denne typen i Norge. Rans S6 er en av de vanligste mikroflytypene i Norge. Flytypen har vært i virksomhet her i landet siden begynnelsen av 1990-tallet. – Vi ser foreløpig ingen årsakssammenhenger som skulle avdekke at det skulle være noen teknisk grunn til ulykkene. Men forbudet er basert på vårt sikkerhetssystem, som er godkjent av Luftfartstilsynet, sier Bjerke.

Tidligere denne uka omkom to personer da et mikrofly styrtet i Råde i Østfold .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.