Hopp til innhold

Avblåser søppelkamp

Planene om å få frivillige til å rydde i søppelet i Trondheim er skrinlagt. – Det er ikke nok frivillige, sier initiativtaker Willy Mørch.

Søppel i Trondheim
Foto: Anders Ulvolden / NRK

Butikkeierne er frustrerte over at søppel flyter fritt i Trondheim under streiken og det så ei tid at det lot seg løse. Planene om en frivillig dugnad kom på bordet fredag, men fredag kveld sier Mørch til Adresseavisen at han ikke maktet å mobilisere nok frivillige.

Vant til å ta et tak

Mørch har blitt kjent i hele Trøndelag som en mann som rydder opp når ingen andre gjør det, og det har butikkeierne i Trondheim bitt seg merke i. Selv om 70-åringen trappa ned aktiviteten etter at han ble ramma av slag i fjor, har ikke telefonen stått stille de siste dagene.

– Jeg har blitt oppringt av flere butikkeiere fra Midtbyen bare i dag. Nå må jeg tenke meg litt om før jeg drar inn til byen og begynner å organisere, men fra i morgen tidlig blir det full fart på oppryddingsarbeidet, sa Mørch til NRK tidlig fredag.

Det er Trondheim Bydrift som har ansvaret for at søpla i sentrum blir tømt, men de ansatte der ble tatt ut i streik da den ble trappa opp på onsdag. I morgen er det Musikkfest i hele Midtbyen allerede fra formiddagen av, og Mørch synes det er trist om søpla skal flyte under arrangementet.

– Det er helt feil når det samtidig skjer så mye i byen! Selv har jeg vært borte ei uke, så jeg vet ikke hvordan det har forløpt seg. Men det er åpenbart at forretningsstanden er de som lider mest av søppelproblemene under streiken, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

Søppel i Trondheim

Streiken har skylda for at søpla flyter over.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Innvandrerne stiller opp

Willy Mørch

Willy Mørch samler frivillige for å rydde søpla i Trondheim.

- Jeg har en del frivillige som jeg kan organisere fra blant annet innvandrermiljøet i byen. Jeg vet allerede at mange kommer til å stille opp, men det er jo aldri noen garanti for at vi klarer å rydde hele sentrum i tide. Vi må i alle fall starte så tidlig som mulig. Det er ingen ting som stopper oss fra å prøve, sa Mørch.

– Ikke streikebryteri

Mørch tror folk i sentrum vil sette pris på velvilligheten, og er ikke redd for sure miner fra søppeltømmerne som streiker.

– Nei, folk kan da ikke være imot renslighet? Jeg leste i avisa i går at det fører med seg fare for smittsomme sykdommer. Dette er frivillighet, og derfor ikke streikebryteri! Dersom butikkeierne eller noen andre hadde stått for oppryddinga selv, hadde det kanskje vært over grensa, men hvem er det dette skal angripe? spør Mørch.

Positivt fra Fagforbundet

– Hvis Kommunenes Sentralforbund hadde fulgt de andre arbeidsgiverorganisasjonene som Spekter, Staten og Oslo kommune og imøtegått våre krav, ville torget som vanlig vært uten søppel. Da hadde det rett og slett ikke vært streik, sa streikeleder i Fagforbundet, Svein Olav Aarlott


– Vi er glade i byen vår og er positiv til at frivillige kan rydde torget, så lenge det er basert på frivillig og gratis dugnadsarbeid. Vi oppfordrer Willy Mørch til å ta med seg ordføreren på denne dugnaden, sa han.