Hopp til innhold

- Krever boplikt for bispesjefen

Det er uakseptabelt at preses skal bo i Oslo og ha distriktskontor i Trondheim, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Video Preses i Trondheim

– Alle biskoper har boplikt. Det må også preses ha, mener han.

Til tross for at vedtaket i Arbeiderpartiets stortingsgruppe åpner for at preses ikke trenger å bo i Trondheim, er Sandvik trygg på at både partiet og regjeringa retter seg etter paragraf 25 i forskriften til kirkeloven om boplikten for biskoper. Den gjelder også for preses.

– Det bør stilles en tjenestebolig til rådighet i Trondheim. Det kan Opplysningsvesenets fond klare. De er en av de største eiendomsbesitterne i Norge, sier Sandvik.

Han vil ikke legge seg borti hvor mange timer av sitt virke preses er i Trondheim bare boplikten er på plass.

Ikke krav om boplikt

Onsdag ble det klart at preses skal ha sete i Nidaros. Dette går på tvers av flertallet i Kirkemøtet, Kirkerådet og Bispemøtet. De vil preses skal ha Oslo som arbeidssted.


Også Senterpartiet har gått inn for dette alternativet.

Men ifølge et notat som VG har fått tilgang til, støtter Arbeiderpartiets stortingsgruppe at den nye lederen for biskopene kan bo hvor han vil, og i tillegg ha et kontor i Oslo.

Ikke tjenestebolig

Marianne Aasen i Arbeiderpartiet bekrefter dette.

- Stillinga skal plasseres i Trondheim og det skal være kontor knyttet til den, men det kommer ikke til å bli tjenestebolig til denne stillinga. Stortinget kommer ikke til å detaljstyre hvor mye tid folk, selv om de er ansatt i staten, skal bruke her og der, sier hun til NRK.

Nidarosdomen

Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag krever bopliktfor den nye biskopen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix