Hopp til innhold

I dag blir han detektiv for direktoratet

Nå skal mårhunden sladre på slektningene sine.

Mårhund

Mårhunden slippes løs i dag.

Foto: Karl Brøndbo/SNO

Direktoratet for Naturforvaltning slipper i dag løs mårhunden som ble fanget i Gutvik i Leka kommune forrige uke. Det er første gang det er fanget en levende mårhund i Norge.

Minister på mårhundslipp

Dette er er en dyreart man ikke ønsker i Norge, og mårhunden er sterilisert og radiomerket for at man skal kunne spore andre mårhunder i området.

Miljøvernminister Erik Solheim er tilstede når mårhunden blir sluppet fri. Han sier Norge må følge samme strategi som Sverige. Der har de nå 60 radiomerkede mårhunder.

– Dette er en uønsket gjest i vår fauna som kan gjøre stor skade. Den er en fare for fuglebestanden siden den spiser egg og fugleunger. Den kommer til over alt og er en dyktig svømmer, sier Solheim til NRK Trøndelag.

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim ved mårhunden på Høylandet torsdag

Foto: Kjartan Trana / NRK

Ifølge Solheim er det i orden med artene som vandrer i naturen, men mårhunden er opprinnelig en asiatisk art som menneskene har flyttet.

– Mårhunden kan også overføre parasitter som er farlige for mennesker, sier Solheim

Sporhund

Prosjektleder Erik Lund sier de har hørt at det er observert flere dyr av arten i området og målet er at den som får nyte friheten i dag, skal lokke frem slektningene sine.

– Vi har ingen dokumentasjon på at det er flere individer, men nå er det sånn at det beste redskapet til å finne flere mårhunder, er mårhunden selv. Det vi slipper ut i dag, er en sporhund for oss, sier Lund til NRK.

Spent på teknikken

Lund sier de har god erfaring med radiomerking av dyr, men at han håper at det fungerer godt også i dag.

– Hvis teknikken står oss bi, så vil denne mårhunden bli fulgt gjennom en GPS/GSM-sender. Det vi er mest spente på nå er om teknikken fungerer, sier Lund.

Erik Solheim

Statsråden får se sporingsverktøyet som skal brukes for å følge mårhunden.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Likte ikke tørrfisken

Børge Lysfjord var den som varslet Statens Naturoppsyn ( SNO) om mårhunden som var på ferde i Gutvik.

– Vi hadde sett den flere ganger, men siden den lett kan forveksles med grevling, tok den en stund før noen grep inn. I oktober så kona mårhunden da den satt på plena og kikket inn på oss gjennom vinduet. Jeg sprang etter geværet, men den kom seg unna før jeg fikk skutt, sier Lysfjord.

Mårhund

Jaktlaget som fanget mårhunden.

Foto: Mona Jønvik / NRK

SNO kom og satte opp feller og lokket den med mårhundens livrett –tørrfisk. Men denne mårhunden lot seg ikke lure og unnslapp fellene gang på gang.

– Jeg beholdt to viltkameraer og fikk flere bilder av mårhunden. I januar ble det satt opp feller igjen, sier Lysfjord.

24. januar gikk mårhunden i en av dem og nå er den klar til å slippes ut som detektiv for Direktoratet for Naturforvaltning.

Inviterer på kaffe

Lysfjord og vennene i Gutvik skytterlag har åpnet klubbhuset og satt på kaffen til de som kommer for å følge med på mårhundslippet.

– Dette skal jeg ha med meg. Det er ikke hver dag det kommer en minister hit. Det er lenge mellom hver gang vi ser sånne tilstander, sier Lysfjord til NRK.

Han synes mårhunden er et flott dyr, men mener det er riktig at man får sporet opp flere i området i håp om å slette arten fra norgeskartet.

– Det er det eneste rette, sier Børge Lysfjord.

Utsetting av mårhund

Et stort presseoppbud møtte fram for å følge mårhundens ferd mot friheten.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.