Her blir mårhunden sterilisert

Den første mårhunden som er fanget levende i Norge ble mandag lagt på operasjonsbordet.

Mårhund steriliseres

Mårhunden på operasjonsbordet hos veterinær Martin Kaldahl.

Foto: Mona Jønvik / NRK

Radiomerket og sterilisert skal mårhunden settes ut igjen for lokke frem artsfrender, mårhund betraktes nemlig som et uønsket skadedyr i norsk natur.

- Vi bruker den som en sporhund. Samtidig gjør vi den ute av stand til å formere seg, skulle vi få en svikt i teknikken har vi kontroll på at den ikke vil være i stand til å etablere flere dyr, sier Erik Lund, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning.

Sjelden pasient

Mårhunden ble lagt på operasjonsbordet og sterilisert av veterinær Martin Kaldahl i Grong i Nord-Trøndelag. Han har aldri operert et slikt dyr tidligere.

- Det er alltid litt spennende når vi holder på med ting som er uvant. Det vi er mest opptatt av nå er at vi klarer å holde den smertefri og at narkosen fungerer, sa Kaldahl før inngrepet.

Mårhund

Mårhunden på vei inn til dyrlegen.

Foto: Mona Jønvik / NRK

Fanget i felle

Mårhunden ble fanget i ei felle i Leka kommune i Nord-Trøndelag. Fella ble satt ut etter at det begynte å gå rykter om dyret.

Mårhund er en uønsket art i norsk natur. Den hører ikke hjemme i vår fauna og kan gjøre stor skade.

- Den spiser absolutt alt fa kadaver, fugler, egg, frosk, padder. Den kan gjøre ganske store innhogg i enkelte bestander, sier Erik Lund i Direktoratet for naturforvaltning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.