Hopp til innhold

Gir lys til Nepal

Onsdag fikk et krisesenter i Katmandu 70 000 kroner fra barnehagebarn i Trondheim som har spart strøm i ett år.

Balika home Nepal

Barn ved Balika home i Nepal

Foto: FORUT / NRK

- Vi gir penger til Nepal, sier Henrik på fem år. - Da blir de sikkert kjempeglade, tror Ingvild, som også er fem år.

Ingvild og Henrik
Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Begge går i Sætra barnehage i Trondheim, som er en av 45 barnehager som finansierer et solcelleanlegg ved et krisesenter for jenter i Katmandu.

Trondheim kommune overførte penger til utviklingsorganisasjonen FORUT i midten av desember.

Pengene overført i dag

- I dag overførte vi pengene til Nepal. Det kan hende vår samarbeidspartner får kjøpt inn anlegget i jula. De tar jo ikke lang juleferie sånn som oss, sier internasjonal prosjektkoordinator i FORUT, Jorid Almås.

Balika home Nepal

Balika home Nepal

Foto: FORUT / NRK

Krisesenteret som mottar solcelleanlegget har opp mot 120 jenter innom i løpet av et år. Det drives av FORUTs samarbeidspartner CWIN (Child Workers in Nepal).

- Når de finner barn på gata i Kamandu prøver de å ta dem med hjem og følger opp familien slik at de ikke rømmer igjen, men ikke alle har foreldre, sier prosjektkoordinatoren.

- De har flere ulike sentre og tar seg av barn i ulike situasjoner. Det er stor fattigdom i Nepal og noen av ungene har blitt utnyttet til barnearbeid eller i krigen. Mange barn har ikke noe godt hjem, foreldrene kan ha alkoholproblemer eller det kan være vold i hjemmet. Hardt arbeid er fortsatt vanlig for mange barn i Nepal.

Almås tror solcelleanlegget kan være på plass i løpet av noen uker. Buddisme og hinduisme er hovedreligionene i landet, så arbeidet stoppes ikke av julefeiring.

- Spesielt prosjekt

Sætra er den eneste private barnehagen som har vært med på gaven. De øvrige 44 er kommunale, og energirådgiver i kommunen, Jørgen Arentz, sier prosjektet er unikt i Norge.

- For barnehagene er det veldig spesielt. Så vidt jeg vet er det ikke noe sentralt prosjekt for en hel kommune som omfatter alle barnehagene i kommunen, sier Arentz. Han forteller at strømforbruket i barnehagene er redusert med 3,5 prosent. Innsparingen er totalt på rundt 140 000 kroner.

Mørkedag i barnehagen

Mørkedag i Sætra barnehage

Mørkedag i Sætra barnehage

Foto: Sætra barnehage / NRK

Daglig leder i Sætra barnehage, Ragna Dahlen, har vært sentral i å få i gang prosjektet i samarbeid Trondheim eiendom og utviklingsorganisasjonen FORUT.

- Det er en vinn-vinn-situasjon i forhold til miljøet. Det kjennes veldig godt og det kjennes veldig rett, sier Dahlen.

Barnehagen, hvor hun er leder, arrangerer egne mørkedager for at ungene skal forstå hvordan det er å ikke ha strøm.

- Da har vi med oss lommelykter. Man kan leke og rote utover akkurat sånn som der, sier Ingvild, og peker på lego som ligger strødd på golvet i barnehagen.

5-åringen tenker at å ikke ha strøm er litt som Nordpolen eller ihvertfall annerledes.

- Kanskje de bare går ute. Kanskje de ikke har noe hus, sier Ingvild.

Forstår kontrasten

Ragna Dahlen

Ragna Dahlen

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Å få ungene til å forstå at man kan spare strøm og hvor avhengige vi er av strøm i Norge er egentlig ikke så veldig vanskelig, mener Ragna Dahlen.

- Vanskelig er det ikke i det hele tatt. Ungene har store forventninger til de aktivitetene som vi legger opp til og det er det som gjør at det er så lett og rett at vi i barnehagen starter dette i den alderen ungene er i, sier hun.

- Kontrasten til det at det er mørkt istedet for lyst viser dem at på denne dagen kan de ikke høre på musikk, danse eller leke til musikk, for da må man bruke strøm. De kan heller ikke bruke mikrobølgeovnen, men det hender at vi bruker kaffetrakteren, sier lederen og smiler.

Dårlig kommuneøkonomi

Trondheim kommune har en anstrengt økonomi, og sliter med budsjettkutt. Likevel mener energirådgiver Jørgen Arentz det er viktig å belønne barnehagene ved å ikke kutte i overføringene når de sparer strøm. Han synes også det er bra at ikke hele gevinsten går inn i det kommunale budsjettet.

- Vi er nødt til å løfte blikket litt ut av vår egen by, kommune og vårt eget land og se til de som har det veldig dårlig. Vi har funnet et barnehjem i Nepal som sliter veldig med veldig lite ressurser og valgte å bruke noen ressurser på dem, sier han.

2009 er det første året hvor penger fra strømsparing i barnehagene har gått til et prosjekt i utviklingsland. Ordningen vil bli videreført i 2010, men da vil pengene gå til et annet prosjekt. Det er ikke avgjort hvilket.