Hopp til innhold

Politi jakter julenisser

Politiet jakter på to julenisser som i natt forsøkte å bryte seg inn i en gullsmedbutikk i Trondheim.

Nytt glass på plass
Foto: NRK/ Anne Heidi Røstad

To menn i nissekostymer forsøkte litt etter klokka tre i natt å bryte seg inn i hos gullsmed Morken i Nordre gate i Trondheim.

Lot sleden stå

Mens julenissen normalt bruker slede for å komme seg rundt, benyttet tyve-nissene en bil og forsøkte å rygge inn i vinduet og knuse det.

Overvåkningskameraet fanget hva som skjedde da alarmen gikk.

– De to julenissene klarte ikke å komme seg inn i butikken. Politiet var veldig raskt på stedet. Dersom tyvene hadde klart å komme seg inn i butikken, ville politiet ha pågrepet to nisser der inne, sier operasjonsleder Leif B. Berglund til NRK Trøndelag.

Etterlyser nisser

Da politiet kom like etter var de to nissene borte, det eneste som lå igjen var rester av lykteglass fra bilen de kjørte.

– Dersom publikum har sett en bil, antageligvis en Audi, kjøre rundt i Trondheim sentrum med knust baklykt etter klokken 3.15 i natt, er vi interessert i tips. Om personene i bilen i tillegg var utkledd som nisser, så er det bare å gi beskjed til politiet, sier Berglund.

Han sier det er flere omreisende bander som begår sjokkbrekk, men at de ikke har noen mistenke i denne saken.

Kjent nissemetode

Innehaver Sverre Morken

Politiet fikk med seg overvåkningsvideoen

Foto: NRK/ Anne Heidi Røstad

Gullsmed Sverre Morken sier til NRK at nissene er beryktet for denne typen brekk.

– Securitas sier de kjenner til nissebanden fra før. I fjor sto de bak minst tre innbrudd i gullsmeder og urmakere i Oslo. Dette er profesjonelle tyver, sier Morken.

Han har sett videoen fra overvåkningskamerat og sier en nisse først kom på sykkel forbi vinduet. Like etterpå kom bilen ryggende med hengerfestet først rett inn i glassruta.

– Glasset er knust og montrene mine er ødelagt. Dette er forferdelig for oss. 25 prosent av årsomsetningen skjer i desember og nå er det kaos i butikken med midlertidige løsninger, sier Morken.

Frykter nytt forsøk

I fjor ble gullsmedforretningen også utsatt for et ran. En mann stakk av gårde med to brett med gullringer. Den samlede verdien på ringene var omlag en halv million kroner. I tillegg ble forretningen lagt i ruiner etter den store bybrannen i 2002.

Morken forteller at de er vant til at østeuropeere er innom butikken for å sjekke forholdene.

– De vil ikke ha hjelp og de går rett bort til diamantene. Deretter ser vi dem jevnlig

Diamanter på utstilling

Diamanter på utstilling

Foto: NRK/ Anne Heidi Røstad

og de forsvinner når vi tar kontakt med dem. Nå frykter vi at nattens nissetyver skal komme tilbake etter det mislykkede sjokkbrekket, sier en fortvilet Sverre Morken til NRK Trøndelag.