Hopp til innhold

– Jeg ble befølt under kontrollen

En 59 år gammel mann føler seg krenket etter det han mener var en ubehagelig kroppsvisitasjon i sikkerhetskontrollen på Trondheim Lufthavn Værnes.

Trondheim lufthavn, Værnes.

Mannen gikk gjennom sikkerhetskontrollen her på Trondheim lufthavn Værnes.

Foto: Tor Aage Hansen. / NRK

– Sikkerhetsvakten, som utførte kontrollen, gikk over streken, sier mannen til NRK Trøndelag.

6. november reiste 59-åringen fra Bergen, som vil være anonym, fra Trondheim lufthavn Værnes til Bergen Lufthavn Flesland. I sikkerhetskontrollen ble han stoppet for noe han trodde var en vanlig rutinekontroll.

Ved Værnes Lufthavn har de den siste måneden fått fem-seks tilbakemeldinger fra folk som har opplevd ubehag i sikkerhetskontrollen på flyplassen.

– Befølte testiklene

59-åringen beskriver sikkerhetsvakten som utførte kroppsvisitasjonen "kommanderende" i sin uttrykksmåte.

Ved visitasjon forfra skvatt han til da han ble befølt på testiklene.

– Da jeg gav beskjed om at jeg likte dette svært dårlig, fikk jeg bryskt beskjed om å snu meg, og samme beføling ble utført bakfra, sier mannen.

Han skvatt til igjen, og sier at han hadde problemer med å takle situasjonen.

– Det hele var veldig pinlig, forklarer 59-åringen som etterpå spurte om navnet til sikkerthetsvakten, men fikk streng beskjed om at det hadde han ikke noe med.

Streifet han, eller tok han tak i testiklene dine?

– Jeg vil ikke si at han tok tak. Men han befølte meg på en uprofesjonell måte. Jeg er overbevist om at det var unødvendig å ha hendene så langt opp.

Beklager situasjonen

– Vi beklager hvis mannen har opplevd dette som krenkende. Han vi få en skriftelig beklagelse og også en begrunnelse på hvorfor vi må gjennomføre en kroppsvisitasjon, sier Hans Hogstad, som er ansvarshavende ved sikkerhetsavdelinga på Værnes, til NRK Trøndelag.

Han viser til at sikkerhetsvaktene er pålagt å gjennomføre en kroppsvisitasjon gjennom internasjonale retningslinjer og at de har rutiner som skal følges tett.

– Vi har gjennomganger med sikkerhetspersonellet, slik at de utøver kontrollen på noelunde samme måte. Vi har også fokus på kommunikasjon mellom den reisende og den som gjennomfører kontrollen, slik at de har en god samtale, sier Hogstad.

– Grov krenkelse

Ifølge 59-åringen skal de andre sikkerhetsvaktene ha sett forskrekket og oppgitte ut over det som skjedde.

– Jeg følte hendelsen som en grov krenkelse og var kvalm i flere dager etterpå, sier 59-åringen.

Han føler fortsatt et sterkt ubehag, og sier til NRK Trøndelag at sikkerhetsvakten vil bli anmeldt.

– Vi har ingen indikasjon på at denne vakten har gjort noe som er gjenstand for en anmeldelse, men vi har full forståelse for at den reisende kan oppleve dette som krenkende, sier Hogstad.