Hopp til innhold

Gøy på landet i Trøndelag

Stadig flere trøndere velger å bo i distriktene. Nye tall viser økt befolkningsvekst i flere trønderske småkommuner.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i Trøndelag er småkommunene Snillfjord og Høylandet som i år har økt innbyggertallet sitt mest, med henholdsvis to og tre prosent.

Førsteamanuensis ved Institutt for Samfunnsøkonomi ved NTNU, Fredrik Carlsen, er glad for at tiltakene mot fraflytting begynner å gi resultater.

- Det å satse på støtte til næringsutvikling i distriktene er den rette veien å gå, sier Carlsen.

Tar igjen Steinkjer

I Nord-Trøndelag kan Stjørdal skilte med 230 nye innbyggere det siste året. Dermed nærmer de seg 20 000 innbyggere, som er knappe 500 personer mindre enn Steinkjer.  

Også Overhalla, Høylandet og Røyrvik har fått flere innbyggere det siste året.

Opptur i Røyrvik

Spesielt har Røyrvik kommune hatt en negativ utvikling over flere år, hvor folk har forlatt kommunen. De siste to årene har trenden imidlertid snudd. Ordfører i Røyrvik, Marianne Ornæs, er svært fornøyd med utviklingen.

- Dette gjør meg glad, vi har jobba hardt for dette i flere år. Vi håper bunnen er nådd og at den gode befolkningsbølgen fortsetter. Vi ser fram til å få en økning i folketallet dette året, sier Ornæs.

Trenger flere tiltak

Fra forskerhold påpeker Carlsen at det forsatt er mye igjen dersom den positive utviklingen skal fortsette.

- Mange distriktskommuner i Nord-Trøndelag har fremdeles tilbakegang i befolkningstallet. Nivået vi har på tiltakene idag må økes dersom den positive trenden skal fortsette, sier Carlsen.