Hopp til innhold

Løsning nær for Birkeland

Økokrim har nå, sendt den endelige økonomiske rapporten om Arvid Birkelands finanser til Brasil.

Arvid Birkeland
Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

Trondheimsmannen ble arrestert i 2007 på grunnlag av mangelfulle dokumenter fra Økokrim.

Feil adresse


Den riktige rapporten, som viser at han ikke har hvitvasket penger, har tidligere vært sendt feil.

Men nå skal den norske ambassaden i Brasil sørge for at rapporten kommer fram til domstolen i Natal. Det går fram av et brev Birkeland har fått fra Økokrim.

Dette er fjerde gang Økokrim sender den nye rapporten hans til Brasil.

- Jeg synes dette er gledelig. Jeg håper Økokrim nå gir oss muligheten til å se hva som er blitt sendt. Jeg håper også at alt nå er oversatt til portugisisk slik det stilles krav om i brasiliansk rett, sier Arvid Birkeland til NRK Trøndelag.

To års mareritt

Økokrim har hatt over to år på seg til å sende dokumenter til Brasil som viser at Birkeland er uriktig tiltalt for hvitvasking av penger. Det har vist seg å være vanskelig.

Dokumentasjonen må i sin helhet være oversatt til portugisisk og stemplet med norsk løvestempel for å bli akseptert av brasiliansk rett. Det som er sendt har vært delvis oversatt og ikke stemplet etter kravene.

Kritisk

Både Justisdepartementet og Økokrim har avvist at noe er gjort feil, men har i lenger tid fått kritikk fra en rekke opposisjonspolitikere og en fortvilet Arvid Birkeland.

- Det forteller bare alt om Justisdepartementet og Økokrim. Det forteller også at den kritiske holdningen jeg har hatt har jeg hatt grunnlag for i alle disse årene, sier Arvid Birkeland til NRK Trøndelag.

Nylig avviste Nedre Høyesterett i Brasil klagen fra Birkeland om at saken skal stoppes. Avgjørelsen , som også var basert på gamle og ufullstendige dokumenter fra Økokrim, blir anket til Øverste Høyesterett opplyser Birkelands advokater i Brasil til NRK Trøndelag