Hopp til innhold

Dagros jaget bjørn

En sulten bjørn i Selbu på sauejakt måtte gjøre retrett da han møtte en flokk illsinte kyr.

Kyr jager bjørn i Selbu
Foto: Jostein Sandvik

At bjørn tar bufe, det er velkjent. Like kjent er det nok ikke at storfe kan ta affære selv når stor rovdyr truer.

Naturforsker og ornitolog Jostein Sandvik fra Trondheim, hadde en spesiell opplevelse ved Bringenfjella i Selbu natt til torsdag denne uka.

- Jeg var ute for å taksere fugl, da jeg oppdaget stor uro i en kuflokk på ei fellesseter. Jeg så at kuflokken gikk mot et gjerde, og på utsiden der sto det en bjørn, sier Sandvik.

Forskeren sto på en fjellknaus en og en halv kilometer unna og hadde full oversikt til det noe spesielle opptrinnet.

- Det var en voldsom rauting fra kyrne, og de gikk resolutt mot bamsen, med et par lederkyr i front og så kom resten av flokken etter, sier Sandvik.

- En utrolig opplevelse

Forskeren sammenligner flokkmentaliteten med det man kan se hos bøffler i Afrika, som samler flokken for å stå imot angrep fra løver og andre rovdyr.

- Når kyrne var 10-12 meter unna, hev bamsen seg rundt og løp til skogs. Det gikk fort bortetter myrene, ja, sier Sandvik.

For forskeren var det en stor opplevelse å ikke bare se bjørn for først gang i sitt liv, men også være vitne til at den ble jaget av kyr.

- Bjørnen kunne nok tatt en ku dersom kua var alene, men flokkmentaliteten er sterk. Det var en rå maktkamp å være vitne til, sier Sandvik.

Bjørnejakt igang

15-16 sauekadaver er funnet i Selbu i det siste, og det er gitt fellingstillatelse på bjørn.

Et jaktlag har de siste dagene vært ute og lett etter den bjørnen man mener har tatt sau, men om det er samme bjørn som forvillet seg inn mot kuflokken og måtte gjøre endereis ved setra, vet man ennå ikke.

- Jeg skjønner fortvilelsen til saueeiere som mister dyr, men det var en stor opplevelse å se bjørn på nært hold, sier naturforskeren.