Hopp til innhold

- Sjømat er trygt

Listeriafunnene er uheldig, men ikke urovekkende, sier Norske Sjømatbedrifters Landsforening. Sjansen for å bli syk er likevel liten.

Foreninga mener Mattilsynets listeriafunn er uheldig, men ikke urovekkende.

- Alle funn av listeria er uheldig, målet i næringa er at vi skal ha null funn, sier Håvard Jørgensen, administrerende direktør Håvard Jørgensen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening i en kommentar til Mattilsynes sjømatkampanje.

Der ble det funnet listeria hos fire av 32 kontrollerte produsenter.

Les: Fant listeria hos sjømatbedrifter

- I denne undersøkelsen er det kvalitative funn, man har vist at en bakterie er til stede men det er ikke sagt noe om nivået. I en stor undersøkelse Mattilsynet la fram i 2006 fant man den samme mengden listeria, der konkluderte tilsynet med at produktet var veldig bra ut fra den faktiske mengden man målte, sier Jørgensen.

- Sett i sammenheng med det som er gjort tidligere, og det vi kan overføre fra denne undersøkelsen til den forrige, er ikke selve funnene og størrelsen på dem urovekkende, sier han.

Fant store avvik

Mattilsynet fant også mangler og til dels store avvik når det gjaldt orden og renhold, samt bygningsmessige forhold. Tilsynet mener at det er grunn til å tro at det er en generell mangel på forståelse for hygiene og rutiner i forbindelse med produksjon av slik mat.

- De ordene får stå for Mattilsynets regning. Vi er overbevist om at næringa tar dette på alvor, sier direktøren for NSL.

Samtidig mener han at næringa kan bli bedre og at de ser positivt på tilbakemeldingen fra Mattilsynet.

- Vi, og alle som produserer mat, kan alltid bli bedre. Vi tar nå tak i resultatene og tar dem opp med bedriftene og næringa, vi skal bli bedre, sier Håvard Jørgensen.

- Sjømat er trygt

Håvard Jørgensen viser til at det er svært liten sjanse for å bli syk av listeria og mener det er trygt å spise fiskeprodukter.

- Sjansen for å få et problem knyttet til dette er i høyeste grad teoretisk. Hvis man behandler maten man har kjøpt på skikkelig vis også hjemme, tror jeg man kan spise det aller meste med stor grad av trygghet, sier administrerende direktør Håvard Jørgensen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.