Hopp til innhold

Anklages for sosial dumping

Flere gartnerier på Frosta anklages for å betale sine utenlandske arbeidere langt under minstelønn.

Gartneri Øya vgs.

ILLUSTRASJONSBILDE

Foto: Ellinor Hansen / NRK

Det er Fellesforbundet i Nord-Trøndelag som kommer med beskyldningene.

I følge Klassekampen har forbundet det siste halvåret intervjuet ansatte ved gartnerier på Frosta, og flere forteller om dårlige arbeidsvilkår.

- Jeg fikk utbetalt 35 kroner i timen, kontant. Arbeidsdagene var lange, og vi hadde ingen fridager. En måned jobbet jeg 340 timer, sier "Maria" til Klassekampen. Hun vil ikke stå fram, men være anonym.

Skulle hatt 95 kroner timen

Firmaet Generalta formidler arbeidsfolk fra Litauen til gårder og gartnerier i Norge. Gartneriene betaler 120 kroner timen til utleiefirmaet, og de hevder at de igjen betaler sine ansatte 95 kroner, landbrukets minstesats. Det er løgn sier "Maria" som forteller at de ansatte fortsatt bare får 35 kroner timen.

Gartnerier avviser påstanden

Frostaflor er ett av gartneriene Fellesforbundet kritiserer, og daglig leder Terje Viken avviser påstandene om dårlig lønn og arbeidsvilkår.

- Det er feil, rett og slett. Vi betaler omtrent 120 kroner i timen til Generalta, og arbeiderne får i overkant av 95 kroner i timen. Og vi rullerer på folket, så arbeidstida ligger i gjennomsnitt på mellom 35 og 40 timer i uka, sier Viken.

Arbeidstilsynet har flere ganger undersøkt forholdene for arbeiderne, men Seniorinspektør Gunnar Løvås forteller at de ikke har funnet sosial dumping ved gartneriene.

Klassekampen har ikke lyktes å få noen kommentar fra det litauiske utleiefirmaet Generalta.