Hopp til innhold

Redd for rovdyr

Fellingstillatelse for ulv endelig avslått - nå er Rørosbønder redd for flere tap.

Revet sau
Foto: Morten Andersen

Sju sauer i Røros ble tatt av ulv i mai, og Odd Moen i Røros Sau og Geit er bekymret for flere tap etter at fellingstillatelsen ble avslått.

Streifer distriktet

- Vi så det var spor etter en ulv sist på mai så det er mulig det er en som har vært i distriktet ei stund.

Til tross for at det ikke er observert ulv i området, har Statens Naturoppsyn konkludert med at sauene er drept av ulv. De sju sauene ble drept samme natt.

- Det er dokumentert gjennom SNO, men det er ikke funnet noen nye kadaver så det tyder kanskje på at det er en streifer som har reist videre, sier Odd Moen.

Det er ikke første gang bøndene i Røros har mista sau, og bjørnen har vært et like stort problem.

- Ja vi har søkt om Bjørn, det er det vi har mest skader på, så det har vi søkt om nesten hvert år de siste 6-7 åra.

Unødvendig felling

Underdirektør hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Marit Lorvik, sier tapa ikke har vært store nok til at felling er nødvendig, fordi ulvebestanden i Norge er så liten.

- Vi har jo noen føringer i forvaltningsplanen som regional rovviltnemd har laget og så var det et skadeomfang på seks lam som var antatt drept av ulv.

- Vi syns det var litt lite til å innvilge fellingstillatelse når vi har med en art å gjøre som er kritisk trua av utryddelse.

Moen er ikke optimist for fremtida, hverken når det gjelder ulv eller bjørn.

- Vi har jo observasjoner av bjørnespor her på mai også, så vi har jo bjørn i området en eller anna plassen. Det er bare et spørsmål når han slår til.