Hopp til innhold

Helikopterjakt på jerv

Det er felt to jerver i Midt-Norge i helga etter jakt med helikopter. Naturvernere reagerer mener jakta er uetisk.

Jerv
Foto: BBC

Helikopterjakt etter jerv i Norge er svært uvanlig og kontroversielt. Naturvernforbundet reagerer sterkt på måten jakta foregår på.

Jervejakta foregår ved at dyra bedøves med piler skutt fra jegere i helikopter. Deretter blir dyra skutt på bakken, av andre jegere, som først undersøker hvilket kjønn jerven har. Dersom det er ei tispe som har yngla i år, blir dyret spart. Er det ikke, blir det skutt.

Per Flatberg i Naturvernforbundet, misliker sterkt all form for jakt fra helikopter.

- Vi synes det er svært uheldig at man benytter seg av helikopter i forbindelse med uttak av jerv. Dette er etisk uforsvarlig, sier Per Flatberg fra Naturvernforbundet.

Det er Direktoratet for naturforvaltning som har gitt klarsignal til felling av jerv fra helikopter i Midt-Norge. Perioden varer fra fredag 7. Mars til torsdag 13. Mars.

Vanskelig jakt til fots

Årsaken er misnøye med at det er tatt ut for få jerv på den vanlige jakta. Direktoratet har ønsket å få skutt åtte jerv i Trøndelag i vinter, men jegere har bare klart å skyte en.

- Derfor har vi gått til det uvanlige skritt å bruke helikopter i jakta. Men da må vi sikre oss at vi ikke tar ut tisper som har hatt under. Derfor er vi helt avhengige av å bedøve dyra og sjekke status før eventuell avlivning, sier Kjartan Knutsen, i Statens naturoppsyn i Trøndelag.

Håper på bedre vær

De to fellingene i helga, foregikk begge på Møre. De neste seks skal tas ut i området Nord-Trøndelag/Fosen. Kjartan Knutsen håper de neste dagene vil gi gode forhold for helikopterjakt:

- Om vi får gode forhold denne uka håper vi at vi kan ta ut enda flere jerver enn i helga, sier Knutsen.