Hopp til innhold

Vil skyte bjørnen om våren

De klarte ikke å ta bjørnen under sommerjakta. Nå vil Høylandet kommune skyte bjørnen i det den kommer ut av vinterhiet.

Bjørnehi i Jostedalen

Her ser vi et bjørnehi i Jostedalen.

Foto: Einar Fortun

Fjorårets sommerjakt var resultatløs, så nå ber de Direktoratet for naturforvaltning om tillatelse til å skyte bjørnen før sauene kommer ut på beite.

- Det har blitt ganske dramatiske tap av både sau og rein. Det er mange sauebønder som vurderer å kutte saueholdet.

Ordfører i Høylandet kommune, Lars Otto Okstad forteller at rovdyrproblemene har økt, særlig i området fra sentrum og nordover til Kongsmoen. En del av grunnen er at det er blitt mindre sau i de andre kommunene i Indre Namdal.

- Det er ingen tvil om at når det blir mindre sau og mat for bjørnen i Lierne, så trekker den videre vestover. Det er snakk om unge hannbjørner som kommer hit, og det har ingen betydning for stammen om vi tar de mener vi.



Lure bjørner

Nå håper ordføreren at jaktlaget kan sette i gang med det samme bjørnen er ute av hiet. For så langt har det vært vanskelig å felle bjørnen når de får fellingstilltatelse om sommeren.

- Bjørnen er lurere enn jegerne antakeligvis. Vi har brukt profesjonelle jegere med hunder, så det viser at det er fryktelig vanskelig å drive jakt på bjørn.