Hopp til innhold

En messe for verdighet

Onsdag kveld ble det holdt en uvanlig messe i Nidarosdomen, en gudstjeneste om seksuelle overgrep.

 

 

Nidarosdomen
Foto: Kunstner: Christopher Rådlund

 

- Dette var veldig sterkt, så jeg går nå. Jeg klarer ikke mer.

En kvinne har fått revet opp gamle sår, men likevel følt at fellesskapet med andre overgrepsutsatte har gjort godt.

Det var Betania Malvik og biskop Finn Wagle sammen med Faen Heller, Senter mot incest og Blålys som sammen arrangerte en messe for verdighet, en gudstjeneste med seksuelle overgrep som tema i Nidarosdomen.

- Må synliggjøres

- Seksuelle overgrep må synliggjøres, og ikke ties i hjel, sier Anja Hovde. Hun har selv stått fram med vonde minner fra barndommen, og nå er hun svært glad for at Nidarosdomen også kan brukes til å skape mer åpenhet om temaet.

I den mørke, stemningsfulle nasjonalhelligdommen har 550 personer samlet seg.

Ulike symbolhandlinger, som å finne en stein og legge den fra seg i kirka, skal hjelpe seksuelt misbrukte til å komme videre. Steinen symboliserer tunge ting en går og bærer på. Barn, utkledd som engler, gir en perle i stedet. Perlen uttrykker at i Guds øyne er alle verdifulle.

- En kan også tenne lys, skrive bønner og få en personlig velsignelse, forteller Steinar Leirvik, prest i Betania Malvik.

I den dunkelt opplyste kirka er det mange som deltar i handlingene.

- Det er veldig bra at man har fått til en slik gudstjeneste og fått temaet inn i en sånn ramme som Nidarosdomen. Det er genialt at det får rom i kirka, mener en ung gutt.

På lag med de krenkede

Presten fra Betania synes det er viktig å arrangere en gudstjeneste som dette i Nidarosdomen. - Vårherre og kirka må være på lag med de som er krenket og utsatte, og vi må være med og gi dem frimodighet til å rette ryggen, sier Leirvik.

En kvinne er på vei ut av kirka etter endt gudstjeneste. – Dette var veldig bra, sier hun. – Vi har det i familien, så derfor var det viktig for meg å være her i dag, sier hun og går ut i den mørke januarkvelden.