Hopp til innhold

- Skuterjakt på jerv er henrettelse

Verdens Naturfond reagerer sterkt på jervejakt med snøskuter. Det er Fylkesmannen som har gitt tillatelse til jakta i Steinkjer. 

Jerv
Foto: Asgeir Kvalvik / Scanpix

Jervejakta som nå pågår i Steinkjer skaper sterke reaksjoner. Jaktlaget får nemlig bruke snøskuter for å ta rovdyret som har drept mye sau og lam i sommer. Verdens Naturfond raser mot jakta. 

- Det blir langt på vei en ren likvidasjon av dyr, sier biologisk rådgiver i Verdens Naturfond, Arnodd Håpnes.

Jervejakta har pågått i ei uke i Steinkjer. Fylkesmannen har gitt en ekstraordinær fellingstilltale og lar jegerne bruke snøskuter for å finne jerven.

- Her er det snakk om en mulig potensiell framtidsskade om kanskje 5-6 måneder og da er bruk av motorkjøretøy helt meningsløs i jaktsammenheng, sier Håpnes.

Tiltak nødvendig

Håpnes mener man burde jaktet etter jerven på vanlig måte. Men skal den felles er ekstraordinære tiltak nødvendig sier rovviltkonsulent ved miljøvernavdelinga Lars Bendik Austmo.

- Vi er snart inn i yngletid for jerv, og et uttak senere på året vil være enda vanskeligere, sier Austmo.  

Verdens Naturfond mener også en slik gir Norge et dårlig rykte. Men ifølge Austmo er situasjonen ekstraordinær. Dette er heller ikke ordinær jakt men skadefelling, derfor velger de altså å bruke snøskuter.

- For å forebygge lignende skader i denne beitesesongen, så har vi valgt å bruke hjemmelen vi har i rovviltforskriften, sier Austmo.

For sent å klage

Det er så langt ikke felt noen jerv i Steinkjer. Uansett vil det være for sent å klage inn saken, sier Håpnes i Verdens Naturfond.

- Det vi ser er at dyrene kan bli skutt før klagen er behandlet, og da er vitsen borte i og med at lovverket er slik det er, sier Håpnes.