Hopp til innhold

– NTE driver miljøkriminalitet

Elveeierne i Stjørdalvassdraget reagerer kraftig på den lave vannstanden i elva, og vurderer i likhet med NVE å politianmelde Nord-Trøndelag E-verk.

Vannstanden i Stjørdalselva blir kartlagt

Forholdene i Stjørdalsvassdraget ble kartlagt onsdag denne uka.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

NTE har på grunn av den kalde og nedbørsfattige vinteren tappet ned innsjøene Fundsjøen og Fergen til minstemålsmerket for å klare å opprettholde kraftproduksjonen.

– Slik vi ser det, tenderer dette mot miljøkriminalitet, sier Gunnar Daniel Fordal, formann i Stjørdalsvassdragets elveeierlag.

Vurderer erstatningskrav

Fordal frykter hele laksesesongen står i fare hvis ikke situasjonen bedres, og sier viktige inntekter kan gå tapt.

– Skulle elva i verste fall bli tørrlagt, vil det bli aktuelt med krav om erstatning, sier han.

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) som har foretatt nedtappingen av vannstanden i elva i forbindelse med kraftverket i Meråker. Vannstanden skal visstnok aldri ha vært så lav før, skriver Adresseavisen .

Stjørdalselva

Rekordlav vannstand i Stjørdalselva truer laksebestanden.

Foto: Per Ole Hagen

Også NVE vurderer anmeldelse

NVE har sendt et brev til Nord-Trøndelag E-verk hvor de ber om en forklaring på hva de har gjort for å unngå dagens situasjon.

Svaret fra NTE blir avgjørende for hvilke konsekvenser denne saken vil få, ifølge fungerende seksjonssjef Jan Henning L'Abée-Lund. Han utelukker ikke en politianmeldelse.

– Vi kan kreve overtredelsesgebyr, eller gå til politianmeldelse. Vi kan også trekke konsesjonen, men det har aldri blir anvendt før, sier L'Abée-Lund til NRK.

NTE: – En alvorlig sak

Kenneth Brandsås, NTE Energi

Kenneth Brandsås i Nord-Trøndelag E-verk beklager det som har skjedd.

Foto: Pressefoto / NTE
Anton Rikstad

Fiskeforvalter Anton Rikstad ser svært alvorlig på situasjonen i Stjørdalselva.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Vi tar på alvor at to aktører nå vurderer anmeldelse. Og saken i seg selv er også alvorlig, sier direktør i NTE Energi, Kenneth Brandsås, til NRK.

Han sier NTE ikke kan gjøre annet enn å ta til etteretning at både elveeierne og NVE vurderer politianmeldelse.

– Vi vil ikke bli med på en debatt rundt eventuelle anmeldelser. Vårt fokus nå er å berge laksen i Stjørdalselva. Det er der vi setter inn alle krefter.

Brandsås lover at han umiddelbart vil begynne med svaret på henvendelsen fra NVE.

Til Adresseavisen har Brandsås forklart at NTE i planleggingen av produksjonen ikke har tatt høyde for de lave vannmengdene, og at deres modeller ikke har vært gode nok.

– Natt til onsdag har vi kjørt ned produksjonen vår ytterligere i Meråker. Det medfører at minstevannføringen i elva blir redusert til sju kubikkmeter i sekundet, sier Brandsås.

– Har to uker på å redde laksen

– Vi har to uker på oss til å redde laks og rogn i Stjørdalselva. Nå må vi ha mildvær og mye regn for å få opp vannstanden i elva, sier fiskeforvalter i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad.

– Jeg frykter for rogn som ligger i gytegroper i elva, og er jeg redd en hel årsklasse med laks vil bli borte. I tillegg er jeg også redd for en del av den større laksen i elva, for det har vært kaldt og lite tilsig av vann i vinter, sier han til NRK.

Lakserogna er avhengig av å være dekket av vann. Hvis ikke kan den bli skadd og i verste fall dø. Lav vannstand kan også føre til at lakseyngelen som skal ned elva ikke klarer å komme seg ut til sjøen.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat som har bestemt konsesjonsvilkårene for Nord-Trøndelag E-verk i forbindelse med kraftproduksjonen i elva. Nå mener Rikstad og flere at disse vilkårene er brutt.