Hopp til innhold

Reagerer på kritikk av etikk

En av de kommunale lederne som torsdag kom hjem fra en delvis sponset reise til Australia, sier han ville reist igjen. – Jeg har god samvittighet og ser ikke problemet, sier Torkil Østraat.

Reagerer på kritikken

Torkil Østraat, enhetsleder ved helsesenteret i Bjugn reagerer på skarp kritikk av Australia-farerne fra formannskapet i Trondheim.

Foto: Privat/Ella Berit Mathisen

Torsdag kom tredve kommunale ledere, fra flere trønderske kommuner, hjem fra et tre ukers langt opphold i Australia.

Turen har blitt sterkt kritisert fra flere hold, fordi turen indirekte er delvis finansiert av eksterne leverandører av helseutstyr. Formannskapspolitikere i Trondheim var klar i sin tale - kommunelederne burde ikke reist.

Enhetsleder ved helsesenteret i Bjugn kommune, Torkil Østraat, er blant dem som fredag sover ut etter det han ser på som en vellykket Australia-tur.

– Jeg kan ikke skjønne at dette skal være noe etisk problem i det hele tatt. Jeg har god samvittighet, sier han.

– Ser ikke problemet

Saken ble først kjent gjennom førstesideoppslag i Adresseavisen. I etterkant har saken fått stor oppmerksomhet i riksmedia.

Det har blitt hvisket om korrupsjon, og snakket høyt om uetiske kommunalt ansatte. Østraat sier han ikke ser problemet.

– Og det står jeg for, sier han.

Synes synd på Trondheim-ansatte

Østraat er derimot kritisk til hvordan ansatte som reiste på tur blir behandlet i etterkant. Selv sier han at han ble han ønsket velkommen hjem av ordføreren i Bjugn.

– Jeg sender en tanke til de ansatte i Trondheim kommune som nok kommer hjem til et oppvaskmøte. Det synes jeg er uhørt. Kommunen visste at deres ansatte reiste på tur. Da er det dårlig behandling av de ansatte å kalle dem inn på teppet i etterkant, bare fordi turen fikk fokus i media, sier Østraat.

Brox: – Jeg forstår reaksjonen

Yngve Brox, gruppeleder i Høyre i Trondheim kommune og formannskapsmedlem, sier han har forståelse for at de ansatte som reiste på tur føler seg urettferdig behandlet.

– De avklarte med kommunen at det var greit å dra på tur, selv om de ikke fikk kostnaden dekt. Hovedutfordringen ligger på ledelsen i Trondheim kommune som sa ja, men som ikke burde sagt ja. Men det fritar ikke den ansatte fra ansvar fra hva man er med på, sier Brox.

Brox sier han forventer at plassering av ansvar blir en sentral del av oppdraget som blir gitt til kommunerevisjonen som skal gå gjennom saken. Men at de som reiste på tur bør reflektere over hva de har vært med på.

– De som reiste har vært med på å sette kommunen i en forferdelig situasjon, der det er skapt et bilde av at kommunen ikke er ryddig i slike spørsmål, sier han.

Kommunaldirektør Helge Garåsen har uttalt til NRK at det ikke falt han inn at andre enn de ansatte selv bidro til finansiering av turen, og at han burde sjekket opplegget bedre.

– Ville gjort det igjen

Østraat i Bjugn sier han forstår at det blir stilt spørsmål om saken, på grunn av leverandørenes innblanding i finansieringen.

– Men jeg forholder meg til korrupsjon som en ytelse med tilhørende gjenytelse. Ordet leverandør har jeg kun lest i avisa. Ingen leverandører var med på turen og jeg aner ikke hvem disse leverandørene er. Vi har også et innkjøpsregelverket i offentlig sektor. Jeg kan derfor ikke forstå hvordan jeg har kunnet gjøre noen gjenytelse, ikke en gang om jeg hadde villet det, sier han.

– Om du hadde fått tilbudet, ville du reist igjen?

– Ja, det ville jeg nok. Men da ville jeg sjekket akkurat hvor finansieringa av turen kommer fra på forhånd, for å slippe å sitte på flyet hjem og prøve å finne ut av det fordi pressen står og venter på flyplassen, sier han.

– Fundamentalt spørsmål

Tor Dølvik, spesialrådgiver i Transparency International Norge, sier Australia-turen høres ut som er et klassisk eksempel på en rolleblanding.

– En slik rolleblading er egnet til å svekke tilliten til kommunens ryddighet og uavhengighet. Å reise på en tur delvis finansiert av leverandører sår tvil om kommunens lojalitet ved neste anbudsrunde, sier Dølvik.

– Hvorfor er dette så farlig, det er ikke store penger det er snakk om?

– Det er fundamentalt at kommunen er uavhengig og at leverandører konkurrerer på like vilkår, sier Dølvik.