Hopp til innhold

Skjønner at det kan bli «en del styr»

30 kommunale helseledere, fagledere og tillitsvalgte fra Sør-Trøndelag kom i kveld hjem fra en tur til Australia som delvis har vært betalt av leverandører i helsebransjen.

Kenth Sven-Erik Hallbæck

Kenth Sven-Erik Hallbæck, leder Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum på Værnes torsdag kveld.

Foto: NRK

Turen gikk i regi av Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum, og opplegget har fått kritikk etter at Adresseavisen skrev at reisen delvis var betalt av leverandører i helsebransjen.

– Jeg synes det blir en vanskelig situasjon når et seriøst og ordentlig forum blir fremstilt som et hemmelig forum som driver med korrupsjon og masse lyssky virksomhet. Jeg synes ikke det er greit, det er ikke sant i det hele tatt, sier Kenth Sven-Erik Hallbæck, leder Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum til NRK

Overrasket

Reisen til Australia gikk over 20 dager, og i 9 av dem skal deltakerne hatt helt fri.

Hallbæck sier han skjønner at det kan bli «en del styr» når en fagreise knyttes opp mot og kombineres med ferie.

– Burde dere ha skjønt det tidligere?

– Vi har vært på andre turer, som det fremkom i Adresseavisen i går, og det har ikke kommet noen negative tilbakemeldinger på det, og derfor så kom det litt overraskende på oss. Det må jeg si, sier Hallbæck.

Betalt av leverandører

Det var tirsdag at Adresseavisen skrev at 30 kommunale helseledere, fagledere og tillitsvalgte fra Trondheim, Åfjord, Skaun og Bjugn var på reise i Australia, og at turen delvis var betalt av leverandører.

Arrangøren, Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum, skal ha latt leverandører få reklamere for produktene sine på helsekonferanser mot betaling.

Hallbæck sier at de som har vært med på turen til Australia har betalt 6.800 kroner i egenandel.

Kommunaldirektør i Trondheim Helge Garåsen sa til Adresseavisen tirsdag at han har fått opplyst at reisen koster 26.000 kroner per person.

Vil gå gjennom rutinene

– Det som er kjempeviktig for oss nå er at vi får gå gjennom våre rutiner og statutter, og at vi får diskutere det med våre arbeidsgivere sånn at vi har en felles forståelse om hvordan dette eventuelt skal praktiseres, sier Kenth Sven-Erik Hallbæck.

Han forteller at Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum har eksistert i 30 år. De gjennomfører to årlige samlinger, og rundt 150 personer blir invitert til disse.

– Hva tenker du om reaksjonene som har kommet fra politikerne om brudd på etiske retningslinjer?

–Jeg tenker at det blir opp til den enkelte kommune. Det er mange kommuner som er med på turen, og de ulike kommunene har forskjellige reglementer på dette punktet.

– Blir det flere sånne turer?

– Ikke i den sammenhengen det har vært nå. Som jeg sa i sted, ut fra de kraftige tilbakemeldingene som har kommet på dette med blanding mellom ferie og fritid så blir det ikke det.

– Hvordan har all debatten satt sitt preg på turen, og hvordan har dere tatt det i Australia?

– Jeg må snakke for meg og styret, men vi synes det har vært en vanskelig tid spesielt når en sitter på den andre siden av jordkloden og er ti timer foran norsk tid. Det må jeg si. Vi har tatt innover oss de reaksjonene som har kommet.