Hopp til innhold

Ordføreren: – Sterkt beklagelig

30 kommunale helseledere, fagledere og tillitsvalgte fra Trondheim, Åfjord, Skaun og Bjugn er nå på Australia-tur, delvis betalt av leverandørindustrien.

Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim reagerer på at 15 ansatte i kommunen er på en sponset tur til Australia.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den 20 dager lange turen er delvis betalt av leverandører i helsebransjen, skriver Adresseavisen. Målet med turen skal ifølge kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim være en faglig oppdatering av helsearbeiderne.

– Brudd på regelverket

– Dette dreier seg om sponsing fra leverandørindustrien, og dermed er det et brudd på det etiske regelverket i Trondheim kommune. Det er sterkt beklagelig, sier ordfører Rita Ottervik i Trondheim til NRK.

Ifølge Adresseavisen er det Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum som arrangerer turen. Pengene kommer fra leverandører av helseartikler, som to ganger i året betaler for å få vise fram sine varer på en konferanse hvor de kommunalt ansatte deltar.

Det skal være overskuddet fra denne konferansen som er med på å finansiere turen til Australia. Der får de 30 deltakerne fra Sør-Trøndelag oppleve det tropiske paradiset Cairns og Barrier Reef. Det har også vært turer til Kangaroo Island, ifølge avisas opplysninger.

Ni dager fri

Helge Garåsen

Kommunaldirektør Helge Garåsen skal orientere trondheimspolitikerne om Australia-turen i dag.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Fire av dagene skal deltakerne arbeide under oppholdet. Resten av tida har de fri.

Flere av kommunene betaler lønn til de ansatte under turen, men det gjør ikke Trondheim kommune.

– Jeg visste om turen på forhånd, og det ble bedt om permisjon med lønn og andre bidrag fra kommunen. Det ble ikke innvilget, sier kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune til NRK.

15 ansatte i Trondheim kommune er med til Australia, men kommunaldirektøren er ikke sikker på hvordan turen er finansiert.

– Det må sjekke ut nærmere når deltakerne kommer hjem 7. mars. Derfor er det umulig å si noe om hvordan vi eventuelt vil reagere overfor våre ansatte, understreker Garåsen.

– Klart regelverk

Helge Garåsen sier at regelverket i Trondheim kommune er ganske klart på dette området.

– Enten drar man på tur i regi av kommunen, og kommunen dekker utgiftene. Men hvis man reiser på tur i fritida, skal man dekke turen selv. I ettertid ser jeg at vi burde ha gått dypere inn i denne saken før de reiste til Australia, sier kommunaldirektøren.

Helge Garåsen skal senere i dag orientere politikerne i formannskapet i Trondheim om saken.

Høyre reagerer

Yngve Brox

Høyres Yngve Brox mener kommunale ledere må følge det etiske regelverket i Trondheim.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Høyres kommunalråd Yngve Brox reagerer også på Australia-turen.

– Vi har gode formelle regelverk i slike saker i Trondheim kommune. Regelverket er også etisk godt, men det må følges i hverdagen. Så lenge man er med på et opplegg som beskrevet i media i dag, er det åpenbart at man må gjøre en jobb med å sikre gode holdninger ut blant lederne i kommunen, sier Yngve Brox til NRK.

Han er skuffet over det som har skjedd.

– Dette med korrupsjon og etikk tok jeg opp i formannskapet i januar etter NRKs avsløringer i andre norske kommuner. Da ble jeg forsikret om at alt var i sin skjønneste orden i Trondheim. Dermed ble jeg litt skuffet da jeg så dagens oppslag, sier Brox.