Hopp til innhold

May Valle: – Jeg tør å si fra. Det er verre for de yngre jentene

May Valle sier hun har fått massiv støtte etter at hun beskyldte fylkets øverste politiske ledere for trakasserende uttalelser. – Jeg tør å si fra. Det er verre for de yngre som kanskje tenker på politisk karriere og yrkesliv, sier hun.

May Valle

BLE KLUBBET NED: – Det er ikke greit når Nordlands øverste politiske ledere sitter på fest og skryter av alle damene han har hatt intim kontakt med, sa Valle fra talerstolen torsdag.

Foto: NRK

– Jeg er glad for de positive tilbakemeldingene jeg har fått på mitt innlegg i debatten om politikk og likestilling. Mange forteller om seksuell trakassering knyttet til ulike politiske miljøer, sier fylkestingsrepresentant May Valle i Nordland.

Fylkestingsrepresentant May Valle (V) fikk riksdekkende oppmerksomhet torsdag kveld etter at hun fra fylkestingets talerstol hevdet at fylkets øverste politiker leder i et festlig lag hadde skrytt av at han har hatt intim kontakt med samtlige kvinner på fylkestinget.

Se May Valle sine uttalelser her:

May Valle klubbet ned fra talerstolen for språkbruk

May Valle klubbet ned fra talerstolen for språkbruk

Hun mener riktig å rette søkelyset mot forbildene, det voksne miljø og ikke minst det politiske.

– Ingen skal komme i en situasjon der andre har makt over en, i form av handling eller viten. Vi må ha en åpenhet rundt dette, skriver hun på Facebook fredag morgen.

– Menn blir redde slike kvinner

Hun forklarer også uttalelsens form med sin lange fartstid i politikken.

– Jeg tør å si fra. Det er verre for de yngre som kanskje tenker på politisk karriere og yrkesliv. Det er derfor det er det få som tør ta opp slike ting. Menn blir redd slik kvinner, skriver hun.

Hun beklager at innlegget endte med overveldende personfokus på henne og fylkesrådslederen.

– Personlig har jeg god erfaring med å si fra til mannlige politikere dersom sjargongen virker støtende. Nedklubbingen førte også til at noe av sammenhengen og poenget falt bort.

Hun var heller ikke forberedt på mediestormen torsdag kveld.

– Jeg var ikke forberedt på en voldsom mediestorm fra riksmedia. Det var egentlig dumt av meg å ta telefonen fra VG på vei fra fylkestinget mellom tunneler og dårlig mobildekning. Men slik er det, konstaterer hun på sin Facebook-side.

– Relevant tema

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) sier til NRK.no fredag at han er avhengig av en åpen dialog om sjargong mellom mannlige og kvinnelige politikere.

– Likevel tror jeg ikke dette er et spesielt utbredt i politikken, men i samfunnet generelt, sier Eriksen til NRK.no.

Han synes det er trist at en så viktig debatt drukner i mediestormen.

Får støtte fra Venstre

Leder i Nordland Venstre, Hanne Nora Nilssen, er glad partikollega May Valle tør å snakke om seksuell trakassering.

– Det er bra at Valle satt temaet på dagsorden, sier hun til NRK.no.

Støtte også fra Rødt

Det samme mener fylkestingsrepresentant Ingeborg Steinholt for Rødt i Nordland.

– Jeg støtter May Valle i at hun tok dette opp i forbindelse med en debatt om politikk og likestilling, men da må hun også ha noe å vise til. Generelt tror jeg at det er en utbredt ukultur i norsk politikk, men jeg kjenner ikke til det som Valle sa på talerstolen, sier hun til NRK.no.

Hun tror Valle har rett i at det er vanskelig for unge kvinner å si i fra.

– Roger Ingebrigtsen-saken viser at man risikerer mye om man varsler.

Avviste påstander

Nordland Arbeiderparti har tillit til sin fylkesrådsleder Odd Eriksen. I går ble den øverste politiske ledelsen fra fylkestingets talerstol beskyldt for å ha kommet med seksuelt trakasserende uttalelser om kvinnene i fylkespolitikken.

Odd Eriksen

Nordland Arbeiderparti har tillit til sin fylkesrådsleder Odd Eriksen. I går ble han fra fylkestingets talerstol beskyldt for å ha kommet med seksuelt trakasserende uttalelser om kvinnene i fylkespolitikken.

Foto: Nordland fylkeskommune

Etter at May Valle ble stoppet av ordstyreren til vantro hoderisting fra deler av salen, avviste Eriksen at noe slikt hadde skjedd.

– Jeg har ikke kjennskap til noe slikt. Jeg skjønner at May Valle er skuffet over at hun er parkert på sidelinja politisk, men å invitere til en slik debatt er lavmål, sa Eriksen til NRK.no torsdag.

Eriksen sier også at han er svært lei seg dersom han har sagt noe i lystig lag som kan oppfattes trakasserende.

Har tillit til Eriksen

I dag får han full støtte fra lederen Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

– Jeg har hatt en samtale med Odd Eriksen, og vi har snakket om de påstandene som er kommet fram. Jeg har tillit til Odd Eriksen.

Etter møtet fortalte Valle at hun ikke mente å peke på fylkesrådslederen alene, men at det er en trakasserende og utilbørlig sjargong blant de politiske lederne i Nordland hun vil til livs.

– Jeg mener at når vi lager vedtak som er rettet mot likestilling og trakassering, kan vi ikke ha en slik sjargong og holdning i det politiske miljø. Spesielt ikke mot ungdom.

Hun hevder at hun også har fått støtteerklæringer fra Nordland Arbeiderparti.

– Flere fra Nordland Ap har sagt at det jeg gjorde var bra, sier hun.