Hopp til innhold

Klubbet ned etter å ha gjengitt rykter om fylkesrådslederen

Fylkestingsrepresentant May Valle (V) ble klubbet ned da hun fra fylkestingets talerstol hevdet at Odd Eriksen i et festlig lag hadde skrytt av at han har hatt sex med samtlige kvinner på fylkestinget.

May Valle klubbet ned fra talerstolen for språkbruk

BLE KLUBBET NED: – Det er ikke greit når Nordlands øverste politiske leder sitter på fest og skryter av alle damene han har hatt intim kontakt med, sa Valle fra talerstolen i dag.

May Valle gikk opp på talerstolen mens fylkestinget debatterte likestilling og politikk. Hun tok til orde for strengere retningslinjer mot sextrakassering ved fylkets videregående skoler, fylkets andre institusjoner og ved fylkeshuset.

– Det vil alltid være noen som er usikker på sin egen seksualitet. Slik er det også i det politiske liv. Det beste folkevalgte i ledende posisjoner kan gjøre når det gjelder seksuell trakassering, er å bidra til at enkeltmennesker blir bevisst sin egenverd og tydelig på krav om respekt som person. Vi kan ikke kvotere oss til trygghet og selvfølelse, sa Valle fra talerstolen.

– Det er ikke alle som opplever det som greit at kvinner blir omtalt som sexobjekt – selv i festlige lag. Slike holdninger skremmer mange kvinner bort fra politisk arbeid og samarbeid.

– Skrøt av intim kontakt med samtlige damer

Valle gjør klart at hun ønsker å komme en politisk ukultur til livs, og understreket at hun selv sier klart fra når mannlige kolleger tråkker over grensa.

– Imidlertid er det ikke greit når Nordlands øverste politiker i et festlig lag forteller om intim kontakt med samtlige kvinner på fylkestinget. At det skjer muntlig i festlig lag er ingen unnskyldning. Det er trakassering som rammer alle som er til stede, sa May Valle, hvorpå hun blir klubbet ned.

Ble klubbet ned

May Valle går ned fra talerstolen. I bakgrunnen Odd Eriksen, Hild Marit Olsen og Tove Bjørkmo

May Valle går ned fra talerstolen. I bakgrunnen fylkesrådsleder Odd Eriksen, fylkesråd Hild Marit Olsen og fylkesråd Tove Bjørkmo.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Fylkesordfører Sonja Steen (Ap) ber Valle om å tre ned fra talerstolen.

– May Valle. Ordføreren har klubbet med for språkbruken, sier Steen.

Valle ser spørrende på fylkesordføreren.

– Språkbruken? Hva var det?

– Det gjentar ikke fylkesordføreren, for å gjøre dobbel skade. Jeg foreslår at representanten går ned og setter seg på plassen sin uten mer utilbørlig opptreden på talerstolen.

May Valle ser ut over forsamlingen før hun samler sammen papirene sine og går ned fra talerstolen.

Odd Eriksen

Odd Eriksen sier han ikke skjønner hva May Valle vil oppnå.

Foto: Nordland fylkeskommune
Etter flere innlegg om likestilling, gikk fylkesrådslederen opp på talerstolen og takket for laget og ønsket alle fylkestingsrepresentantene god jul.

Etter møtet kommenterer fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) uttalelsene fra May Valle slik:

– Et lavmål

– Først og fremst kom det veldig overraskende. Fylkesordføreren klubbet så fort at jeg ikke fikk med meg alle ordene. Derfor er det vanskelig for meg å kommentere det som ble sagt, sier Eriksen til NRK.no.

Han ser ikke bort fra at uttalelsene fra Valle kom som en reaksjon på splittelsen i fylkesrådet denne uka.

– Jeg skjønner at May Valle er skuffet over at hun er parkert på sidelinja politisk, men å invitere til en slik debatt er lavmål, mener han.

Han oppfatter anklagene som en parallell til Ingebrigtsen-saken i Troms.

– Jeg skjønner ikke parallellene, sier han til NRK.no.

– Vil saken få etterspill?

– Jeg vet ikke. Jeg skjønner ikke hva hun vil oppnå. Det får vi komme tilbake til.

– Svært uvanlig

Eriksen sier det er uvanlig med slike beskyldninger fra fylkestingets talerstol.

– Jeg har aldri hørt noe liknende tidligere.

Kan det være noe i disse ryktene?

– Ikke som jeg har kjennskap til, sier Odd Eriksen.

Men senere på kvelden ble Eriksen mer vag om hva han har sagt eller ikke sagt når han intervjues av Dagbladet.

– Om jeg kan ha gjort det så er jeg svært lei meg for det. Det var i så fall en veldig dårlig spøk. De som kjenner meg vet at slike ord og uttrykk ikke reflekterer den politikken jeg står for og det arbeidet jeg har gjort de siste årene, sier Eriksen til Dagbladet.

Til NRK innrømmer likevel Eriksen et det er viktig poeng Valle tar opp.

– Seksuell trakassering forekommer i alle aldersgrupper og i mange situasjoner i samfunnslivet. Det er helt åpenbart at hun har et poeng der, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dyneløfting fra talerstolen

NRKs kommentator og redaksjonssjef Eivind Undrum Jacobsen sier det er alvorlige anklager May Valle kommer med mot Edd Eriksen.

– Dersom det er noe i anklagene er det alvorlig. Dersom det hun driver med er politisk ryktespredning er det i seg selv alvorlig. Valle sier selv at hun ikke har hørt den angivelige uttalelsen personlig, men at hun har fått den fortalt, sier kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

Han stiller også spørsmål ved motivet til May Valle.

– Er det en konsekvens av at man har hatt en opphetet politisk debatt i fylkestinget hvor hun er skuffet og såret over at Høyre har gått i posisjon med Arbeiderpartiet. Eller er det fordi hun faktisk ønsker å sette dette temaet på dagsorden.

Valle selv sier hun ønsker å ta oppgjør med en ukultur i politikken.

– Hun innrømmer at hun ikke selv har hørt Odd Eriksen snakke om dette. Da er vi over på en ganske klassisk ryktespredning hvor man kan diskutere et hevnmotiv fra May Valle enn en faktisk politisk debatt, sier Undrum Jacobsen.

– Drittpakker mer vanlig?

Det som skjedde fra fylkestingets talerstol har ikke vært vanlig i Nordlandspolitikken.

– Politisk dyneløfting og en form for ryktespredning om politikere fra fylkets talerstol er veldig spesielt.

Han ser ikke bort fra at det er Roger Ingebrigtsen-effekten som slår inn.

– Jeg ser ikke bort fra at vi er i ferd med å få en kultur i Norge for at man skal levere politiske drittpakker på hverandre, og bruker det i et politisk maktspill, sier Undrum Jacobsen.

May Valle kom på fylkestinget med kraftige påstander om Odd Eriksen. At han skal ha skytt av å hatt seg med samtlige kvinner på fylkestinget.

May Valle ble klubbet ned fra Fylkestingets talerstol.