Hopp til innhold

Fikk denne «raringen» i garnet

Denne månefisken ble nylig dratt i land i Vega. – Den har vel blitt fanget av golfstrømmen og endt opp her, sier Kjell Inge Jakobsen som fikk fisken levert på fiskemottaket.

– Ja, det var en skikkelig raring vi fikk levert, sier Kjell Inge Jakobsen, daglig leder ved fiskemottaket Seløy Fisk AS i Herøy.

Det var fisker Aage Vikedal fra Husvær som fikk månefisken i garnet mens han fisket etter breiflabb utenfør Lånan i Vega, skriver Helgeland arbeiderblad.

Fiskeren forteller til avisa at han tok den med til Seløy Fisk for å vise den fram, og der ble de ikke mindre begeistret.

– Må ha drevet nordover

Fisken, som populært kalles månefisk, holder vanligvis til i mer tempererte og tropiske strøk, derfor ble Jakobsen overrasket da han fikk den levert på mottaket på Helgeland.

– Det er ikke hver dag vi får en sånn fisk inn, så det gjør jo hverdagen litt morsommere. Det er jo en rarietet, sier Jakobsen til NRK.no.

Han har latt seg fascinere av de små ryggfinnene på den særegne arten.

– Det er jo ikke store propellen på han, men jeg har lest at den kommer seg framover ved å drive med strømmen. Antageligvis har har blitt fanget av Golfstrømmen og latt seg drive helt hit.

Kan veie flere tonn

Den er en saktesvømmende fisk og den tyngste kjente beinfisken i verden.

Det er en svært sjelden gjest i norske farvann, men det hender den feilvurderer og følger varme strømmer.

Den har nok fått litt av et kuldesjokk stakkar, tror Jakobsen.

Blir ikke middag

Etter fotograferingen av fisken ble den lagt på kjøla på anlegget. Det var aldri planen at den pelagiske fisken skulle spises.

– Jeg tror det er mest gelé i den, så jeg tror ikke det hadde blitt en særlig god middag. Etter noen dager klappet den helt sammen og ble helt flat, så den blir nok ikke spist.