NRK Meny
Normal

Nå kommer sjarkølet

Kanskje mølja og Sjarkøl blir en like kjent slager som Mackøl og måsegg? Bryggeriet er iallfall etablert.

Wanja Jensen

Øl-student: Wanja Jensen på Andenes har allerede etablert firmaet, og ruster seg nå ekstra for oppgaven som student ved Bryggerihøyskolen i København.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Da vi fikk kjøpe den gamle Losgården på Andenes, var jeg ikke i tvil om hva vi skulle bruke den til, sier gründeren sjøl, Wanja Jensen.

Så etablerte hun Breiflabben Brygghus sammen med mannen sin, Tommy Jensen. Og til sommeren skal produksjonen være i full gang.

- Jeg har gjort en del markedsundersøkelser, og flere hotellkjeder har allerede meldt sin interesse, sier Wanja, som er i full sving med et desentralisert studium ved Bryggerihøyskolen i København.

Tidligere fengsel

Sjarkøl

Merkevare: De første utkastene til etiketter for Breiflabben Brygghus er kreert. Her avfotografert på Andenes, med det berømte fyret fjernt i bakgrunnen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hun har lenge vært i gang med prøveproduksjon hjemme i boligen på Andenes, og nå gleder hun seg til å bygge opp det større og permanente bryggeriet i tilknytning den gamle losgården, som opprinnelig var fjøs, senere også fengsel, før den ble bolig for losfamilier.

Sjarkøl

Og det mangler ikke på gode navne-ideer til ølet som skal lages fra grunnen av på Andenes. Både ”Nordlys-brygg” og ”Sjark-pils” er toppaktuelle produktnavn.

Jobber på flystasjonen

Til daglig er Wanja radaroperatør ved Andøya Flystasjon, men hun har to mellomnavn, Mathilde Bordewich, som røper slektskap til en annen fabrukkgründer, som i sin tid grunnla kaviarfabrikken i Henningsvær, med samme navn, og som ikke minst ble kjent for ”Lofotposteien”.

Driftig oldemor

-Joda, det var nok oldemora mi det, og faren min drev fabrikken i Henningsvær til det var slutt. Så jeg er oppvokst på Lofotkaviar og Lofotpostei, ler Wanja, som ikke har tenkt å gi seg med å bare lage øl i Losgården.

-Nei, vi har faktisk planer om å lage iskrem også, sier Andenes-gründeren fra Henningsvær.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.