Hopp til innhold

Nå kommer sjarkølet

Kanskje mølja og Sjarkøl blir en like kjent slager som Mackøl og måsegg? Bryggeriet er iallfall etablert.

Wanja Jensen

Øl-student: Wanja Jensen på Andenes har allerede etablert firmaet, og ruster seg nå ekstra for oppgaven som student ved Bryggerihøyskolen i København.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Da vi fikk kjøpe den gamle Losgården på Andenes, var jeg ikke i tvil om hva vi skulle bruke den til, sier gründeren sjøl, Wanja Jensen.

Så etablerte hun Breiflabben Brygghus sammen med mannen sin, Tommy Jensen. Og til sommeren skal produksjonen være i full gang.

- Jeg har gjort en del markedsundersøkelser, og flere hotellkjeder har allerede meldt sin interesse, sier Wanja, som er i full sving med et desentralisert studium ved Bryggerihøyskolen i København.

Tidligere fengsel

Sjarkøl

Merkevare: De første utkastene til etiketter for Breiflabben Brygghus er kreert. Her avfotografert på Andenes, med det berømte fyret fjernt i bakgrunnen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hun har lenge vært i gang med prøveproduksjon hjemme i boligen på Andenes, og nå gleder hun seg til å bygge opp det større og permanente bryggeriet i tilknytning den gamle losgården, som opprinnelig var fjøs, senere også fengsel, før den ble bolig for losfamilier.

Sjarkøl

Og det mangler ikke på gode navne-ideer til ølet som skal lages fra grunnen av på Andenes. Både ”Nordlys-brygg” og ”Sjark-pils” er toppaktuelle produktnavn.

Jobber på flystasjonen

Til daglig er Wanja radaroperatør ved Andøya Flystasjon, men hun har to mellomnavn, Mathilde Bordewich, som røper slektskap til en annen fabrukkgründer, som i sin tid grunnla kaviarfabrikken i Henningsvær, med samme navn, og som ikke minst ble kjent for ”Lofotposteien”.

Driftig oldemor

-Joda, det var nok oldemora mi det, og faren min drev fabrikken i Henningsvær til det var slutt. Så jeg er oppvokst på Lofotkaviar og Lofotpostei, ler Wanja, som ikke har tenkt å gi seg med å bare lage øl i Losgården.

-Nei, vi har faktisk planer om å lage iskrem også, sier Andenes-gründeren fra Henningsvær.