Kjempet med gigantkveite i to timer

Å få dra opp ei kveite på 95 kilo er ikke hverdagskost for svenske universitetsprofessorer. – Dette kommer jeg til å leve på resten av livet, jubler Yngve Gustafsson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I 23 år på rad har fiskeglade svensken og familien hans vært på Helgelandskysten – uten å ha vært i nærheten av ei kveite. Og da han først fikk napp - ble det et utyske på to meter og hele 95 kilo, skriver Rana Blad.

– Helt otroligt. Fantastiskt spennande. Dette er et eventyr jeg kommer til å leve på resten av livet, sier Yngve Gustafsson, som er medisinsk professor ved Universitetet i Umeå til NRK.no.

Svensken hadde leid seg en båt fra Oscarbrygga på Tonnes i Nordland. Sammen med sin voksne datter og en 12-åring dro han på fisketur tidlig om kvelden.

– Været var dårlig med både regn og vind. Vi bestemte oss for å dra til land, og jeg slengte pilken ut for en siste gang. Da kjente jeg at pilken satte seg fast i bunnen.

To timer lang kamp

Men Gustafsson forsto raskt at det slettes ikke var bunnen som tok tak i svenskepilken.

– Jeg skjønte det måtte være noe stort, for hele båten begynte å gynge. Det var store krefter i sving, forteller han.

Dermed startet kampen mellom fisker og fisk - noe som skulle ta to timer.

– Den var sterk. Da kveita kom lenger opp, og jeg så den hvite buken, skjønte jeg at det var ei kveite. Jeg trodde aldri vi skulle greie å få has på den, sier Gustafsson.

Djevelsk vilje

Svenske Yngve Gustafsson fisket opp en kveite på 95 kilo på Tonnes.

Filet: Yngve Gustafsson har skåret fileter av kveita, og tror det er nok fisk i lang tid framover.

Foto: Petter Hansen

Men med rett teknikk og djevelsk vilje er utrolig hva som går.

– Vi hadde tre hoggkroker ombord. To av disse ble ødelagt i kampen med kveita. Den var helt vill, og flere ganger trodde jeg båten skulle velte. Til slutt fikk jeg tak under gjellen med den tredje kroken og fikk låst den fast. Deretter fikk jeg dratt et tau igjennom gjellene og ut munnen, slik at vi kunne slepe den til land, sier han.

Han er fortsatt stiv og støl etter basketaket med kveita.

– Jeg kommer nok til å ha gangsperre i ei uke framover, ler han.

Men det gjør ingenting - for kveitefangsten er et minne han vil ta godt vare på.

– Jeg har fått noen store gjedder i Sverige tidligere, men dette er noe helt annet. Og endelig har jeg slått familierekorden. Min datter fikk for noen år siden en fisk på 75 kilo utenfor kysten av Senegal. Nå er alt som det skal, sier storfiskeren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.