Hopp til innhold

Varsler storaksjoner mot 10.000 asylsøkere

Politiet har innledet en offensiv mot flere asylmottak for å utvise så mange som mulig av de 10.000 asylsøkerne som befinner seg ulovlig her i landet.

F.v Magne Løvø, politioverbetjent og seksjonsleder og Morten Rishoff, Politioverbetjent og operativ

Politioverbetjent Magne Løvø og operativ leder Morten Rishoff slo til mot Alstahaug mottak på tirsdag.

Politiinspektør Geir Bang Danielsen

Avdelingsdirektør Geir Bang Danielsen i Politiets utlendingsenhet.

Foto: Terje Christiansen / NRK

Denne uken aksjonerte 70 politifolk mot et asylmottak i Alstahaug. Sju av dem er allerede sendt ut av landet. 40 personer fikk forhåndsvarsling om utvisning.

– Vi hadde sett på forhånd at det var mange asylsøkere med endelig avslag ved asylmottaket i Sandnessjøen. Det ville vi gjøre noe med. Derfor gikk vi veldig grundig til verks, sier politioverbetjent Magne Løvø om aksjonen på tirsdag.

Nå lover politiet mer av det samme.

– Vi kommer til ha lignende aksjoner ved andre mottak. Men jeg ønsker ikke å si når og hvor, sier avdelingsdirektør Geir Bang Danielsen i Politiets utlendingsenhet.

Per nå bor det nærmere 10.000 asylsøkere med endelig avslag i Norge. Det er disse politiet vil sende et tydelig signal til.

Omfattende aksjoner

– Vi ønsker å ta grep og møte disse med store og omfattende aksjoner, lik det vi gjorde i Alstahaug.

– Hva er målet?

– Målet er å skremme flere med ubegrunnet asylsøknad på mottakene, fortsetter Danielsen.

Nytt direktiv

I begynnelsen av mars i år kom et direktiv som sier at alle som får avslag på søknaden, men som ikke opprettholder utreisefristen, skal få et utvisningsvedtak.

– Konsekvensen er at de ikke kan komme tilbake til Schengenområdet. Det håper vi skal være forebyggende og vise at det ikke lønner seg å være i Norge dersom man har en ubegrunnet asylsøknad, sier Danielsen.

(artikkelen fortsetter under)

70 politifolk fra politiets utlendingsenhet på sambandsrommet ved asylmottaket i Sandnessjøen

Politifolk samlet på sambandsrommet ved asylmottaket i Sandnessjøen under aksjonen tirsdag.

Vil ta kriminelle

Ved utgangen av august hadde Politiets utlendingsenhet uttransportert 2.974 personer uten lovlig opphold. Blant disse var 848 straffedømte.

– Vi har avslørt flere som har vært på mottak og som har drevet med kriminelle handlinger. Det er uakseptabelt og vi vil sende dem ut så fort som mulig, i tillegg til å sørge for at de ikke kommer tilbake, fortsetter Danielsen.

– Hvordan er man sikker på at de ikke kommer tilbake?

– Det kan vi aldri være sikker på. Men vi håper de nye tiltakene skal være forebyggende. Norge skal ikke være noe fristed for kriminelle utlendinger.

– Helt unødvendig

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen.

Foto: Sana El Morabit

At 70 politifolk slo til mot mottaket i Alstahaug, mener politiet selv at var helt nødvendig.

– Det var veldig mange på Alstahaug som hadde fått endelig avslag. Derfor måtte vi aksjonere mot samtlige rom på mottaket samtidig, sier politioverbetjent Løvø.

Men Antirasistisk Senter er ikke enig at det er nødvendig å gå så hardt til verks.

– Det de gjorde virker så unødvendig, sier Rune Berglund Steen.

Han har nettopp gitt ut en egen svartebok over norsk asylpolitikk, en politikk han betegner som lite human.

Han reagerer på at så mange politifolk blir brukt for å arrestere sju asylsøkere.

– Man skremmer jo alle på mottaket. Også barna som måtte være der, og som lever redde liv i utgangspunktet. Jeg tror de fleste nordmenn ville opplevd 70 politifolk på en gang som noe skremmende. Mange av de på mottak har rømt fra undertrykkende regimer og for dem kan politifolk være enda mer skremmende enn det er for oss, sier Steen.

For streng asylpolitikk

Ann-Magrit Austenå

Ann-Magrit Austenå.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Antirasistisk senter får støtte fra Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

– Flere av de asylsøkerne som satt på det asylmottaket visste sikkert ikke selv at de hadde fått avslag på søknaden sin, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå til NRK.no.

Hun synes det er problematisk at flere asylsøkere organisasjonen har vært i kontakt med synes å sitte på mottaket sitt og vente på et vedtak, uten helt å vite hva det er de ser etter.

– Asylpolitikken i Norge er streng. På noen punkter er den altfor streng. Det er svært viktig at asylsøkerne i landet er hundre prosent klar over hvor deres søknad er i prosessen.

Vil hjelpe til med informasjon

NOAS besøker årlig flere asylmottak i Norge for å bistå når saker kan være vanskelig å forstå.

– Vi prøver å fortelle dem at når de mottar et endelig avslag, vil det følge med en utreisefrist. Om de ikke overholder denne, vil de kunne tvangsutvises og i verste fall utestenges fra hele Schengenområdet, sier Austenå.

Et av fokusområdene til organisasjonen er at all informasjon skal komme fram til den det gjelder.

– Alle skal få prøvd sin sak, og her ser vi mange svakheter i systemet. Når en søker asyl i Norge, behandles saken først av UDI. Herfra sendes ikke vedtaket til asylsøkeren selv, men til en oppnevnt advokat til behandling. Det kommuniseres oftest fra advokat via tolk til søker. Det er ikke alltid at alle punkter oppfattes.