Selskapet vurderte om de skulle legge fileteringsanleggene og samle driften i Båtsfjord og Stamsund.
Men nå blir ikke det noe av.
– Det var en gledelig nyhet. Folk ble kjempeglad, og det var applaus i kantina, sier hovedtillitsvalgt for de ansatte på Melbu, Nina Hansen.
I en pressemelding skriver styret i Norway Seafoods at de går imot en samling av driften.
«Styret i Norway Seafoods Group AS har vurdert anbefalingene fra prosjektet «Konkurransekraftig industri i nord» (KIN). Anbefalingen om å legge ned anlegg blir ikke fulgt. », står det i pressemeldingen.
- Les også:
- Les også:
Ville satse på færre fabrikker
Norway Seafoods ville satse i Stamsund og Båtsfjord, og legge ned i Hammerfest og Melbu. Opptil 200 arbeidsplasser kunne blitt fjernet dersom Aker Seafoods hadde valgt å sentralisere.
Men selskapet møtte sterk motstand da planene ble kjent, fra både lokale og nasjonale politikere.
Aker Seafoods foredlingsanlegg i Nord-Norge er knyttet til trålerkonsesjoner som har leveringsplikt til foredlingsanleggene. Skulle selskapet flyttet driften sin, måtte de også få flyttet leveringsplikten, noe de ikke fikk gehør for hos politikerne.
- Les også:
- Les også:
– Viktig for norsk sjømatnæring
Fiskeriministeren er glad for beslutningen, og sier at hun tolker det dithen at Norway Seafoods ser en framtid i kystnæringen, også på land.
– Det at Aker Seafoods ser at det er mulig å drive aktiviteter flere plasser, det tror jeg er viktig for utviklingen av norsk sjømatnæring, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
Hun sier at hun deler optimismen om framtida.
– Det er potensiale til å øke verdiskapningen i sjømatnæringen.
Usikkerhet
De ansatte på Melbu sier usikkerheten om framtida har vært veldig tung.
– Men folk har stått på og ytt sitt ytterste, sier Hanssen.
Vil gjøre flere endringer
Styret i Aker Seafoods mener det er vanskelig å få lønnsomhet ved filetanleggene slik de er organisert nå. I pressemeldingen skriver de at de prioriterer å gjennomføre forbedringstiltak på alle fabrikkene.
– Vi er godt i gang, og vi skal finne enda flere muligheter for å redusere kostnadene og øke inntektene. Godt samarbeid internt i bedriften, og med fiskeflåten og samfunnet for øvrig, vil være viktig for å snu den negative utviklingen som norsk filetindustri har vært gjennom de siste 20 årene, sier konsernsjef i Norway Seafoods, Thomas Farstad.
Ved anlegget i Melbu har det allerede vært en liten nedbemmaning, og 5-6 personer er permittert.
– Vi skal gjøre vårt aller beste for at det skal bli en lønnsom bedrift, og jeg håper vi har en arbeidsplass i fremtiden, sier Hanssen.
Krever større kvoter
Styret mener også at det vil bli vanskelig å drive lønnsomt uten at de får tilgang på mer råstoff, også utenom sesongene.