Hopp til innhold

Norway Seafoods legger ikke ned filetanlegg likevel

Norway Seafoods legger likevel ikke ned fileteringsanleggene på Melbu og i Hammerfest. – Folk er bra lettet nå, sier hovedtillitsvalgt på Melbu, Nina Hansen.

Aker Seafoods på Melbu

Opptil 200 arbeidsplasser kunne blitt fjernet fra Melbu og Hammerfest dersom Aker Seafoods hadde valgt å sentralisere.

Nina Hanssen, tillitsvalgt Norway Seafoods, Melbu

Nina Hanssen

Foto: Norway Seafoods

Selskapet vurderte om de skulle legge fileteringsanleggene og samle driften i Båtsfjord og Stamsund.

Men nå blir ikke det noe av.

– Det var en gledelig nyhet. Folk ble kjempeglad, og det var applaus i kantina, sier hovedtillitsvalgt for de ansatte på Melbu, Nina Hansen.

I en pressemelding skriver styret i Norway Seafoods at de går imot en samling av driften.

«Styret i Norway Seafoods Group AS har vurdert anbefalingene fra prosjektet «Konkurransekraftig industri i nord» (KIN). Anbefalingen om å legge ned anlegg blir ikke fulgt. », står det i pressemeldingen.

Ville satse på færre fabrikker

Norway Seafoods ville satse i Stamsund og Båtsfjord, og legge ned i Hammerfest og Melbu. Opptil 200 arbeidsplasser kunne blitt fjernet dersom Aker Seafoods hadde valgt å sentralisere.

Men selskapet møtte sterk motstand da planene ble kjent, fra både lokale og nasjonale politikere.

Aker Seafoods foredlingsanlegg i Nord-Norge er knyttet til trålerkonsesjoner som har leveringsplikt til foredlingsanleggene. Skulle selskapet flyttet driften sin, måtte de også få flyttet leveringsplikten, noe de ikke fikk gehør for hos politikerne.

Lisbeth Berg-Hansen

Lisbeth Berg-Hansen

Foto: Sigurd Steinum / NRK
Viktig for norsk sjømatnæring

Fiskeriministeren er glad for beslutningen, og sier at hun tolker det dithen at Norway Seafoods ser en framtid i kystnæringen, også på land.

– Det at Aker Seafoods ser at det er mulig å drive aktiviteter flere plasser, det tror jeg er viktig for utviklingen av norsk sjømatnæring, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Hun sier at hun deler optimismen om framtida.

– Det er potensiale til å øke verdiskapningen i sjømatnæringen.

Usikkerhet

De ansatte på Melbu sier usikkerheten om framtida har vært veldig tung.

– Men folk har stått på og ytt sitt ytterste, sier Hanssen.

Vil gjøre flere endringer

Styret i Aker Seafoods mener det er vanskelig å få lønnsomhet ved filetanleggene slik de er organisert nå. I pressemeldingen skriver de at de prioriterer å gjennomføre forbedringstiltak på alle fabrikkene.

– Vi er godt i gang, og vi skal finne enda flere muligheter for å redusere kostnadene og øke inntektene. Godt samarbeid internt i bedriften, og med fiskeflåten og samfunnet for øvrig, vil være viktig for å snu den negative utviklingen som norsk filetindustri har vært gjennom de siste 20 årene, sier konsernsjef i Norway Seafoods, Thomas Farstad.

Ved anlegget i Melbu har det allerede vært en liten nedbemmaning, og 5-6 personer er permittert.

– Vi skal gjøre vårt aller beste for at det skal bli en lønnsom bedrift, og jeg håper vi har en arbeidsplass i fremtiden, sier Hanssen.

Krever større kvoter

Styret mener også at det vil bli vanskelig å drive lønnsomt uten at de får tilgang på mer råstoff, også utenom sesongene.

Styret forventer at kvotene for torsk vil øke betydelig i 2013 og at fisket blir regulert slik at det blir en vesentlig økning i tilgjengelig volum av fersk torsk utenom hovedsesongen.

Styret i Norway Seafoods