Hopp til innhold

Stenger dørene for fødende

Fødeavdelingen i Harstad, og fødestuene i Brønnøysund og Mosjøen vil holde stengt deler av sommeren grunnet gynekologmangel.

Fødeavdelinga i Narvik

Flere av Harstadværingene som skal føde i sommer vil komme til å måtte reise hit til fødeavdelinga i Narvik.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Enn så lenge er sommerens Harstad-babyer kun synlig på ultralyd. Nå må mødrene til de av dem som bestemmer seg for å melde sin ankomst i juli belage seg på å reise flere mil for å føde.

I fire sommeruker vil nemlig fødeavdelingen i Harstad være stengt.

Gynekologmangel

Avdelingen stenges 2. juli. og det er mellom 30 og 40 fødende som vil bli berørt av sommeravviklingen. De vil få sitt fødetilbud flyttet til Tromsø, Narvik eller Lenvik. Årsaken er gynekologmangel ved fødeavdelinga.

– Dessverre har UNN, til tross for intensive søk i hele Norden, ikke greid å skaffe nødvendig antall kompetente vikarer for de faste gynekologene til sommerferieavviklingen i 2012, skriver kommunikasjonssjef i UNN, Hilde Pettersen i ei pressemelding.

Også fødestuene i Brønnøysund og Mosjøen vil holde stengt i fire uker i sommer. Der vil de fødende bli sendt til sykehusene i Sandnessjøen og Mo i Rana.

– Har lyktes med rekrutteringa i Narvik

Tidligere har også fødende i Narvik blitt trua med stengte dører, men der er bemanningsproblemet nå løst ifølge leder ved UNNs kvinneklinikk, Ingard Nilsen.

– I Narvik er situasjonen nå bedre. Vi har bedre bemanning der nå enn vi har hatt på veldig lenge, sier Nilsen.

Han forteller at de lenge har jobbet med å få ansatt gynekologer i faste stillinger og at dette nå har lyktes. Lokalt engasjement har vært viktig, men det måtte også mer håndfaste løfter til for å rekruttere gynekologene.

– Vi har fått masse drahjelp fra administrasjonen som har gradert opp boliger og gitt lønnsvilkår som er attraktive.

Nilsen sier de nå vil forsøke å gjenta rekrutteringssuksessen i Harstad.