Hopp til innhold

Må reise 30 mil for å føde

Kvinner som ikke kan føde på fødestua i Lofoten blir nå sendt til Stokmarknes i stedet for til Bodø når de skal føde.

Katrine Larsen med sitt barn

FØDETILBUD: Katrine Larsen med sitt da nyfødte barn som er født på fødestuen ved Nordlandssykehuset Lofoten i Gravdal.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Leder for aksjonsgruppa for fødeavdelinga i Lofoten, Desire Skjerpen Høgmo sier det gir de fødende en ekstra belastning.

– Nå er det kommet ytterligere en stressfaktor inn i bildet som folk ikke har tatt høyde for tidligere. Det som gjør folk irritert, er at det blir snikinnført. Det har aldri vært tema tidligere, sier Desire Skjerpen Høgmo.

Nekter å skrive under på samhandlingsavtale

Atter en gang ruster de til fødekamp i Lofoten. Nå vil de ikke finne seg i at fødende kvinner blir sendt til Stokmarknes i stedet for til Bodø.

Ordfører Jonny Finstad, Vestvågøy kommune

Ordfører i Vestvågøy, Johnny Finstad.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Ordfører i Vestvågøy, Johnny Finstad vil ikke skrive under samhandlingsavtalen med Nordlandssykehuset slik situasjonen er nå. Der står det svart på hvitt at fødetilbudet for kvinner i Lofoten skal være på Gravdal eller i Bodø.

– Det står svart på hvitt i avtalen. Noe annet enn Bodø vil vi ikke godta. Og dersom ikke det blir gjort om på, vil ikke vi skrive under på avtalen, sier Johnny Finstad.

Nye nasjonale kriterier

Det er nye nasjonale kriterier for fødeselsomsorgen som er bakgrunnen for at Nordlandssykehuset nå sender fødende til fødeavdelinga på Stokmarkens istedet for til fødeklinikken i Bodø. Ved Nordlandssykehusethuset vil ledelsen foreløpig ikke kommentere saka.

Ordfører Johnny Finstad lover at siste ord ikke er sagt i denne saka.

– For det første er det 30 mil fra ytterst i Vest-Lofoten til Stokmarknes. For det andre har det aldri vært fremme i diskusjoner eller dokumenter tidligere at Stokmarknes skulle bli et av Lofotens fødetilbud. Og for det tredje er det et totalt kaos for de fødende nå. Skal de til Gravdal, skal de til Bodø eller skal de til Stokmarknes, spør Finstad.