Hopp til innhold

Kutt i brannberedskap fører til økte forsikringspriser

Kutt i brannberedskapen kan føre til økte priser for boligforsikring for innbyggerne i Narvik.

Brannbil ved Narvik brannstasjon

KUTT I BEREDSKAP: De siste 10 årene har det vært sju dødsbranner i Narvik. Og bare i fjor var det nærmere 400 brannutrykninger.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Rådmannens i Narvik vil kutte nattevakten ved brannstasjonen i byen for å sparing nærmere fem millioner kroner i året.

I fjor hadde brannvesnet i Narvik nærmere 400 brannutrykkninger, og forsikringsselskapene er skeptisk til kutt i brannberedskapen.

– Jeg synes det er veldig betenkelig. Først og fremst når det gjelder innbyggernes liv og helse. Det å hindre at de små brannene blir store er nettopp det som blir problemet hvis beredskapen blir svekket, sier Elin Klakken i IF - forsikring.

Må sette opp prisene

De siste 10 årene har det vært sju dødsbranner i Narvik. Og bare i fjor var det nærmere 400 brannutrykninger. Det får forsikringsselskapene til å følge med på brannstatistikken i Narvik for å vurdere om forsikringspremien skal økes dersom brannbereskapen blir redusert.

– Det er klart at hvis totalstatistikken blir enda verre enn hva den er, blir man i ytterste konsekvens nødt til å sette opp prisene, sier Elin Klakken i IF forsikring.

Hun får støtte fra andre forsikringsselskaper.

– Det er brannhyppighet og statistikk rundt dette som vil være avgjørende i et slikt tilfelle, sier Roald Stigum Olsen i Tryg forsikring.'

I tråd med kravene

Opposisjonen i bystyret i Narvik er ikke overasket om forsikringspremien øker i Narvik om brannberedskapen svekkes.

– Vi har fått informasjon om at forsikringspremier for både privatpersoner og næringslivet vil øke, sier Trond Millejord i Fremskrittspartiet.

Rådmann Wiggo Lauritsen mener brannberedskapen blir i tråd med de grav for brannberedskap som kreves i norge selv om nattevakt ved brannstasjonen kuttes.

– De alternativene vi legger frem nå er fullt ut akseptable i forhold til brannforskriftene og de øvrige kravene som stilles til brannberedskapen i Norge.

Formannskapet i Narvik skal vurdere kutt i brannberedskapen 12. april.

Video Brannmenn truer med å slutte

VIDEO: 35 brannmenn i Narvik truer med å slutte dersom nattevakta ved brannstasjonen kuttes.